Ne tedd a szemetesbe, ne öntsd a lefolyóba! A használt sütőolaj is leadható a lakossági hulladékudvarokban

A természet nem a vagyontárgyunk:
úgy kell átadnunk gyermekeinknek, ahogy kaptuk.
(Oscar Wilde)

Szalagos fánk, rántott hús, hasábburgonya – néhány közkedvelt étel, melyek sütéséhez étolajat (zsírt vagy más növényi olajat) használunk. Maradjunk csak a leggyakrabban használt napraforgó olajnál! Relatíve alacsony égéshője miatt hamar elhasználódik – ahogy mondani szokás, elfárad -, cserélni kell. A sütés folyamán bomlástermékek halmozódnak fel, a zsiradék kellemetlen szagú lesz, habos, az íze keserű, az edény alján pedig égett anyagok rakódnak le. A tönkrement a sütőolajat nem szabad tovább használni! Nem lehet feljavítani, friss olajjal sem ajánlott felhígítani, mert a káros bomlástermékek túlnyomó része benne marad. Nemcsak emberi fogyasztásra, de állatok etetésére sem alkalmas.

Veszélyes hulladék

A használt sütőolajat ne öntsd a lefolyóba és ne tedd a szemetesbe!

Évtizedekkel ezelőtt, az angol vécék elterjedésével vált általános gyakorlattá a sütőolaj csatornába juttatása – egyszerűen kiöntötték a mosogatóba vagy lehúzták a vécén. Sokan még mindig ezt a kényelmes megoldást választják, pedig a sütőolaj rendkívül káros a környezetre. Nehezen lebomló anyag, ami egyrészt nagyon megterheli a szennyvíztisztítókat, másrészt veszélyezteti az élővilágot, károsítja a környezetet, akár a földbe, akár az élővizekbe kerül. 

A műanyag-, papír-, üveg- és fémhulladék mellett lehetőség van a használt háztartási olaj elkülönített gyűjtésére is! A lakossági használt étolaj biodízelként újrahasznosítható.

A magyarok egy év alatt mintegy 50 ezer tonna olajat használnak el étkezési célra, sütéshez, főzéshez. A háztartásokban, vendéglátó egységekben, intézményekben stb. összegyűlt használt sütőolaj leadható a kijelölt MOL benzinkutakon, ahonnét a Biofilterhez kerül hasznosításra. Országosan jelenleg több mint 350 töltőállomáson adható le elhasznált étolaj.

Lakossági hulladékudvarokban is átveszik a használt sütőolajat a flakonjával együtt. A fáradt sütőolajat nagyobb flakonban célszerű leadni (a kijelölt benzinkutakon van külön erre a célra rendszeresített flakon) vagy műanyag kannában. A budapesti hulladékgyűjtő udvarok listája >>

A vidéki hulladékgyűjtőkről az illetékes önkormányzatnál lehet érdeklődni.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 5 =

hirdetés