Országos lelőhelyek, ahol csomagolásmentesen vásárolhatsz élelmiszert. A hulladekmentes.hu listáját te is bővítheted!

Gondold végig egy napodat vagy egy hetedet: mennyi hulladékot viszel haza, amikor élelmiszert vásárolsz? A csomagolóanyag, bármennyire is esztétikus: hulladék. A legkevésbé esztétikus nejlonzacskó is, amibe a pékárut teszed, és a sor hosszan folytatható lenne.

Az élelmiszerek csomagolásához jellemzően papírt és műanyagot, vagy ezek ötvözetét használják. S persze vannak az újrahasznosítható aludobozok és az üvegek. Van, amelyik ezek közül visszakerülhet a körforgásba vagy újrahasznosítják, de a csomagolóanyagok nagy része a háztartási szemetesben végzi, onnét pedig – jó esetben – a szelektív hulladékgyűjtőkbe kerül. A hulladékfeldolgozás, -hasznosítás nem olcsó mulatság, ráadásul a csomagolóanyagok előállítása (tervezése, gyártása) is jelentős anyagi ráfordítást jelent – be van építve a termék árába.

A csomagolásmentes élelmiszerboltok tömeges elterjedésére még várni kell – bár hazánkban is van már néhány jó példát mutató „első” fecske. Ezekbe az üzletekbe mindenki viheti az edénykéjét, a vászontáskáját, -tasakját és megtöltheti a kívánt áruval. (Így vásárolunk a piacokon is normál esetben – visszük a kosarat, táskát, nem kérünk nejlonzacskót mindenhez. Egy kicsit ehhez a szemlélethez kellene visszatalálni, a hagyományos élelmiszerboltok, a szupermarketek nem ezt képviselik, bár esetükben már az is eredménynek számít, hogy fizetni kell a nejlontáskáért, és a környezetbarát papírtáskának is megkérik az árát.) Természetesen a csomagolásmentes vásárlás nem minden élelmiszer esetében kivitelezhető… 

Milyen élelmiszereket lehet beszerezni „csomagolásmentesen”? A Ligeti Bolt csomagolasmentes.hu weboldalán látható a kínálat. A lista átfogó képet ad a termékek köréről: alapanyagok, magvak, gabonafélék, hüvelyesek, tejtermékek, tojás, tészták, fűszerek, teák, szörpök, gyümölcsök, zöldségek, aszalványok…stb.

Kump Edina, a hulladekmentes.hu weboldalon az olvasók segítségével elkezdte gyűjteni azon lelőhelyeket, ahol csomagolás nélkül lehet különböző termékeket vásárolni. A lista folyamatosan bővül.

Ha ismersz olyan helyet Magyarországon, ahol akár csak egyetlen egy dolgot is, de kimérve lehet megvásárolni, írd meg az edina@hulladekmentes.hu e-mail címre!

A listát itt találod >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat − 4 =

hirdetés