#TrashtagChallenge. Nagytakarítás a javából. Világszerte divat lett a közösségi szemétgyűjtés, Magyarországon is egyre többen csatlakoznak

Végre egy igazán hasznos és követendő kezdeményezés, ami #hashtagen keresztül söpör végig az interneten: ez a #TrashtagChallenge.

Egy fiatalember, Byron Roman egy nap megtisztított egy rakás szeméttel borított területet a természetben, és erről készített előtte-utána fotókat, amit feltett a Reddit nevű közösségi oldalra, hozzáfűzve, hogy legyen ez a következő kihívás az unatkozó tinédzserek számára.

Byron Roman

A kihívást rengetegen elfogadták, elindult egy igazán jó mozgalom az egész világon: csak az Instragramon 37 ezer ilyen poszt jelent meg.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Mar Gómez (@margomezh) által megosztott bejegyzés,

Ha valaki szeretne, csatlakozhat a hazánkban régóta létező, hasonló mozgalmakhoz is: évente rendezik meg a többnapos TeSzedd! szemétszedő akciót, továbbá évek óta működik a Hulladékvadász, újabban pedig a szemétszedés portálját is érdemes figyelni: a szervezet akciókon részt venni annyival könnyebb, hogy az eszközök, a szállítás és lerakás kérdésköre általában könnyebben megoldódik, illetve társaság is van.

A #TrashtagChallenge kezdeményezést eredetileg az UCO nevű, kültéri termékekkel foglalkozó amerikai cég indította el, még 2015-ben, de az említett fiatalember felhívó posztjával vett igazi lendületet világszerte, noha valójában ő is egy guatemalai barátjától kapott egy hasonló üzenetet. Persze, a bejegyzések közt rengeteg akad, ami korábbi szemétszedésekről számol be, de ez még nem változtat a tényen: divat lett ez a tevékenység.

Amellett, hogy egy-egy, tényleg nagyon csúnya területet tisztítottak meg a posztolók, a szemétszedés előnye, hogy általában közösséget is épít: sok esetben többen takarítanak együtt, ezt látni a fotókon is, de alatta szerepel is az az információ, hogy összefogott a környék. Ha pedig a helyiek elkezdenek tenni a környezetükért, ott várhatóan ez a
hatás továbbgyűrűzik, nemcsak a mentalitás változása, hanem a helyi kapcsolatok erősödése okán is.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Do You Nepal (@doyounepal) által megosztott bejegyzés,

Mások is elkezdik jobban megbecsülni a rendezett környezetet, vagy ha nem, könnyebben megszólják őket a helyiek: talán erősnek tűnik valakit figyelmeztetni vagy csúnyán nézni rá, ha szemetel, de csak akkor csökken ennek mértéke, ha a társadalom elítéli. Magyarországon még mindig nem kínos eldobni a cigarettacsikket. Harmadrészt pedig annak is óriási társadalmi haszna van, hogy ebbe nemcsak a tinédzserek kapcsolódtak be, hanem a képek tanúsága szerint olyan felnőttek is, akik gyerekeket hoznak magukkal: tanárok, szülők, edzők. Egy ilyen példa, egy pozitív, közösségépítő tevékenység pedig az illető egész életére hatással lehet.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Vegan & zero waste 🍃❤ (@naturellementgreen) által megosztott bejegyzés,

Ráadásul ez egy jó alkalom a helyi természeti értékek megismerésére. S vannak, akik ennél is tovább mentek, harmadik képként arról tudósítanak a bejegyzéseikben, hogy a területre elkezdtek fákat, növényeket ültetni.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Radio Travel (@radiotravel.al) által megosztott bejegyzés,

Itthon több szerveződés is működik hasonlóképpen, például a többéves Hulladékvadász nevű portál: ha tudomást szereznek egy szeméttel borított területről, fotóval publikálják és felhívják rá az illetékes önkormányzat figyelmét. Ugyanis a nagyobb nyilvánosság gyorsabb megoldást hoz. Bárki bejelentheti náluk, ha valahol szemetet talál. Ha pedig a hivatal vagy önkéntesek megtisztították a területet, azt egy előtte-utána képpel szintén bemutatják. A honlapból egy országos mozgalom nőtte ki magát, eddig több mint 3500 bejelentést tette közzé illegálisan lerakott hulladékról és ezek többsége eltűnt az önkormányzatok vagy a civilek révén.

A fenntartó Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány pedig megalapította a Szemétszedés.hu – Takarítsuk ki együtt Magyarországot című honlapot is, amelyen keresztül közösségi szemétszedéseket rendeznek, illetve azok szervezésére adnak lehetőséget másoknak. Féléves fennállásuk alatt több mint 32 közösségi és céges csapatépítő szemétszedési akciót hoztak össze, közel ezer önkéntessel.

A Teszedd! mozgalma pedig Magyarország legnagyobb önkéntes kezdeményezése, ami évről-évre gyarapszik, 2019-ben már háromezer helyszínre indultak el a helyi lakosok.

Minél többen vesznek részt ilyen akciókban, annál inkább növekszik a közösség környezet iránti érzékenysége, és ahogy terjed a szemlélet, annál valószínűbb, hogy megőrizzük a természet szépségét.

Nyitókép: @andresnardila, Instagram

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

7 − 1 =

hirdetés