Milliókat érő sztárpáros: Bob, az utcamacska és James, az utcazenész. Megható történet a kiútról és a reményről

Ha előbb látod a filmet, mint olvasnád a könyvet, ami alapján készült, az nem feltétlenül hátrány. Nincs összehasonlítási alapod, nem kezded elemezni, hogy a filmesek mennyire és miben tértek el az eredeti műtől. Ha a film jó, nagy valószínűség szerint el akarod majd olvasni a könyvet is, főleg akkor, ha valós történeten alapul.

Azt mondják, a legjobb forgatókönyveket az élet írja. James Bowen-re ez a megállapítás biztosan igaz. Ha a Bob, az utcamacska c. angol filmdráma, vígjáték csupán a fantázia szüleménye lenne, azt mondhatnánk, hogy egy kedves, „cuki macskás” történet, kiszámítható fordulatokkal, happy enddel. A filmet az emeli ki a középszerűségből, hogy a főhőssel minden megtörtént, amit a filmvásznon látunk.

Egy félresiklott sorsú londoni utcazenész, James Bowen, miután megvívta a legnagyobb harcát és leszokott a heroinról, médiasztár lett egy mellé szegődött vörös macskának köszönhetően, és Bob, a kóbor utcamacska is sztár lett James mellett. Egy tündérmese arról, hogy a kilátástalan helyzetekből is van kiút, s hogy a segítség olykor inkognitóban érkezik.

Amikor James 2007-ben egy beteg, kóbor macskát talált, fogalma sem volt arról, hogy az élete mennyire meg fog változni. Nem akart háziállatot, de nem tudott ellenállni a megdöbbentően intelligens kandúrnak. Befogadta, kitartóan ápolta. Miután az állat meggyógyult, James útjára akarta bocsátani, de a macska ragaszkodott hozzá. „Talán azt érezhette meg, hogy én is nagyon hasonló helyzetben voltam…” – mondja James. Elválaszthatatlanok lettek. Barátságuk máig tart…

Bobnak saját Facebook oldala van, több mint fél millió követővel

A YouTube-on több videó található kettejükről, több milliós nézettséggel

 

A történetüket bemutató film kasszasiker lett

A filmet 2017-ben mutatták be a magyar mozikban

A könyv bestseller

A könyv. A borítón az igazi James Bowen látható Bobbal, a csodamacskával

Magyar nyelven is megjelent

Tanulságok: az emberekben gyakran nagyobb empátiát ébreszt egy cuki állat, mint egy esendő ember. Bizalmat ébreszt, ha valaki állatszerető – James a macska nélkül valószínűleg máig egy középszerű utcazenész lenne. Az ember képes legyőzni a gyengeségeit, ha hisz magában. Nincs reménytelen eset… Az ún. véletlenek sorsfordító erővel bírnak. „A véletlen Isten eszköze, hogy névtelen maradjon.”

 

Frissítés 2020. június

Bob, az utcamacska 14 évesen örök álomra szenderült.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

nyolc + tizenhét =

hirdetés