Billy Elliot. A filmdráma alapján írt regény már magyarul is olvasható! Musicalként debütált az Operaházban

Billy Elliot filmdrámaként, regényként és musicalként is meghódította a világot. A 14 éves kiskamasz története előbb debütált a filmvásznon, mint papíron; 2000-ben mutatták be az angol-francia filmdrámát, Melvin Burgesst a zenés-táncos film sikere nyomán kérték fel arra, hogy Lee Hall forgatókönyve alapján írja meg a történetet. A regény – a szereplők fejezethosszúságú monológjaiból összeálló sztori – a közelmúltban jelent meg magyar nyelven a Cartaphilus Kiadó gondozásában. A történet musical adaptációja a Magyar Állami Operaházban 2016 július óta látható.

Billy Elliot története tulajdonképpen nem tartogat meglepő fordulatokat: már az elején tudjuk a végét. Mégis jó megnézni, elolvasni. Szórakoztató és megindító. (A film erőssége a látvány és a zene, kevés kivételtől eltekintve jók a színészkarakterek, aki a regényt olvassa először, szerintem az sem csalódik a filmben. A film után sem csalódás olvasni a regényt, bár megköti a fantáziát a film képi világa.)

A kis Billy olyan, mint a népmesékben a szegény özvegyember legkisebb fia, aki elindul a világba szerencsét próbálni. A helyszín Anglia. 1984-et írunk, javában tart a Vaslédi uralma (Margaret Thatcher a miniszterelnök.) A történet a modernizáció következtében leépülő, elszegényedő bányászcsaládok lakta kisvárosban tengődő félárva fiú útját meséli el. Billy Elliot szimpatikus karakter.

Azt üzeni: benned is kell lennie olyasminek, ami bennem a tánc. Találd meg, ne hagyd, hogy eltérítsenek, ne érdekeljen más!

Billy_Elliot

Billy Elliot története nyomasztó korrajz, és jellemfejlődést bemutató családtörténet is egyben. Továbbgondolható: sorsunkat, lehetőségeinket, sikereinket vajon mennyire határozzák meg a külső körülmények? Nehéz ezt kibogozni. Mi történt volna, ha a fiú nem a halálra ítélt bányászvárosban, anyagilag ellehetetlenülő családban nő fel, hanem jómódban, az előkelő londoni Királyi Balettintézet szomszédságában? Vezető táncos így is válhatott volna belőle, csak a megtett út nem lett volna ennyire hosszú, ennyire nehéz, s éppen ezért ennyire értékes sem.

Ajánló

Billy Elliot. Musical magyar nyelven, angol felirattal a Magyar Állami Operaházban >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt − 8 =

hirdetés