Brigitte Bardot megrendítő memoárja. „Elmesélem életem legintimebb részleteit, hogy eloszlassam a félreértéseket.”

„A szépségemet és a fiatalságomat férfiaknak adtam, a bölcsességemet és a tapasztalatomat az állatoknak adom.”

Ez Brigitte Bardot egyik elhíresült mondása a sok közül. Furcsa leírni, hogy az isteni BB 84 éves, s azt is, hogy valaha köze volt ahhoz a buja szexikonhoz, akinek a mindene volt a reflektorfény, a fényűzés. Nem ítélkezhetünk felette azért, mert fiatal anyaként menekülőre fogta, és a fiát, Nicolas-Jacques Charriert – aki borász és két év múlva betölti a 60-at – a férje gondjaira bízta. Bardot rebellis díva hírében állt mindig, mondhatni, a polgárpukkasztás a vérében van, pedig (vagy éppen ezért?) gyerekként szigorú katolikus nevelést kapott. Élete 1973-ban vett gyökeres fordulatot, felhagyott a színészettel, hátat fordított a kamerának, és a mindene lett az állatvédelem. Karakán természetével ezt az ügyet is sikerre vitte, vagyontárgyainak nagy részét „feláldozta” érte; sikerült elérnie többek között azt, hogy a szarvasmarhákat levágásuk előtt elektromos pisztollyal kábítsák el, egy másik hangos kampányának köszönhetően pedig betiltották a fókaborjúbőr kereskedelmét. Állatvédő alapítványa 1986 óta működik töretlen lendülettel. 

Bardot élete kész regény. A jó hír, hogy maga meséli el: a közelmúltban látott napvilágot magyar nyelven a memoárja. A küzdelem könnyei c. önéletrajzi kötet a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg.

„Milyen emléket őriznek majd rólam? Az ördögi mambóra lejtett buja táncét? A szerencse folytán sztárrá lett párizsi lányét? Az idealistáét, aki úgy döntött, hogy élete hátralévő részét az állatok védelmének szenteli?

Azért egyeztem bele, hogy elmesélem életem legintimebb részleteit, hogy kiadom ezt az utolsó könyvet, mert úgy éreztem, szükségem van arra, hogy eloszlassam az életemmel és a szándékaimmal kapcsolatos félreértéseket. Tisztázni szeretném, miért vállaltam ezt a küzdelmet és emlékeztetni arra, hogy milyen helyet kell az állatoknak elfoglalniuk az életünkben. Ők megmentettek engem – de vajon én mennyire tudom megmenteni őket?” 

Brigitte Bardot könyvében visszatekint a közel fél évszázados munka eredményeire. Először fedi fel vad, szelíd és elszánt énjét, megmutatja, milyen döntések, ösztönzések és lázadások hatották át az életét. Ösztönösen, meghatóan és őszintén emlékezik vissza a csillogó sztárságára, és valódi társaival, az állatokkal töltött mindennapjaira és a küzdelmeire.

Brigitte Bardot nem egyszerűen örökséget, hanem mély érzelmi vallomást hagy ránk – olvasható a 272 oldalas kötet ajánlójában.

Itt rendelhető >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy − 10 =

hirdetés