Márciusi tennivalók a kertben

Március elején, amikor beköszönt a jó idő, érdemes körülnézni a kertben metszőollóval felszerelkezve. Gondozást igényelnek a növények, a lágyszárúak és cserjék, melyek már elvirágoztak, s új hajtásrügyeket hoztak.

Metszés

Nem metszhetők kora tavasszal a hortenziafélék, a kékszakáll, a nyári orgona, valamint a télen virágot hozó fajták. A rózsák is csak a hónap közepén ritkíthatók, március végén pedig az örökzöldek kerülhetnek sorra. Ne metsszük a Daphne családba tartozó növényeket, a jázmint és a japánbirs cserjét pedig virágzás után közvetlenül metsszük.

Pázsitgondozás

Amint növekedésnek indult a gyep, jó az idő és a talajviszonyok kedvezőek, gyűjtsük össze a faleveleket és az elhalt növényrészeket. A levélszedővel óvatosan bánjunk, mert a fiatal pázsit könnyen sérül! Az első tavaszi fűnyírást csapadékmentes napon végezzük, a gyep legyen száraz. Ügyeljünk a vágási magasságra, mivel a túl rövidre hagyott gyep besárgul, kiszárad. Ahol megritkult, eltűnt a gyep, szórjuk be fűmaggal, ha nagyobb felületet érint, végezzünk gyeptelepítést.

Növényosztás

A hagymás növények idővel elszaporodnak, egy halomban, egymást elnyomva növekedhetnek, aminek következtében a következő évben nem hoznak virágot. Érdemes tehát őket még ősszel szétültetni, ha ezt elszalasztottuk, kora tavasszal még megtehetjük.

Dugványozás, ültetés

A dugványokat ebben a hónapban kell kihelyezni! Kiültethető például a sarkantyúfű, a lángvirág, és a csillagfürt is.

Ahogy javul az időjárás, melegebbek a napok, néhány szívósabb növény magját is el lehet vetni már közvetlenül a kertbe. Ne feledjük azonban, hogy fagyok még előfordulhatnak éjjelente, így növénytakarással óvnunk kell a kihelyezett magokat és a palántákat is.

Gyümölcsös

Az alma-, a körte- és a a szilvafa első levelein már megfigyelhetők a rovarok okozta károk. A rovarölő vegyszereket lehetőleg kerüljük. Ha mégsem térünk át a biológiai védekezésre, a bio anyagok használatára, a kemikáliákat csak a virágzás befejeztével szórjuk ki.

A szilva és a kökény is kora tavasszal. Amikor a kökény első fehér virágjai megjelennek, beköszönt az ún. kökény tél (Blackthorn Winter), jelezve, hogy nincs vége a rossz időnek. Áprilisban a barack-, a nektarin- és sárgabarackfák is virágba borulnak, s kezdetét veszi a beporzás.

A málnabokrokat trágya, komposzt és talajtakaró friss rétegeivel táplálhatjuk, így biztosíthatjuk az ideális talajnedvességet a gyökerek számára.

 

Konyhakert

A munka elkezdődhet a korai vetésekben, a hagyma, a paszternák és a lóbab közvetlenül a kertbe kerülhet. Amint a bab és a borsó megkeményedik, kiültethető az üvegházból. A hónap végén kerül sor a sárgarépára, petrezselyemre, retekre és a salátára.

 

Üvegházban

A begónia- és dáliagumók megindulnak ebben a hónapban, de még az üvegházban a helyük, tőzeg- és komposztágyban. Amint elég nagyok lesznek a dugványok, átkerülhetnek a kertbe.
Megannyi évelő dísznövény magjának vetésére kerülhet sor a hónap végén a fűtött üvegházban. Ezek közé sorolható például a nebáncsvirág, lobélia, bársonyvirág.

 

Írta: Nagy Adrienn, okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × öt =

hirdetés