Mit szimbolizál az ibolya? Így készül a kandírozott ibolya és az ibolyás cukor

Az ibolya illatos virága értékes illatszer alapanyag, Dél-Franciaországban és Olaszországban olajat sajtolnak belőle, s kimondottan illatszeripari célokra is termesztik. Az ibolya az ehető virágok egyike, főleg édességeket ízesítenek, díszítenek vele, konyakot, szirupot készítenek belőle. Az ibolyaszirup francia találmány, többek között teasütemény ízesítésére, mályvacukor készítéséhez használják. A kandírozott ibolyavirág Erzsébet királyné, Sissi kedvenc desszertje volt.

Az illatos ibolya, vagy Viola odorata szintén őshonos hazánkban, az ibolyafélék, azaz a Violaceae családba tartoznak, mintegy 400-450 faja ismert. Leggyakrabban az ibolyalila virágú példányokkal találkozhatunk, de sok a fehér virágú ibolya is. Korán kezd virágozni, márciusban, de akár májusig is találkozhatunk üde erdőkben a virágzó ibolyával.

Mit szimbolizál?

A szerénység, a hála és a hűség szimbólumának tartják. A fehér ibolya a boldogságot és a megújulást jelképezi. A görög mitológiában a termékenységet, a szerelmet szimbolizálja.

Kandírozott ibolya

Hozzávalók

1 enyhén felvert tojásfehérje

kis tálnyi kristály- vagy porcukor

ibolya szárastól

A virágokat enyhe hideg vízsugár alatt mossuk meg, tegyük konyhai papírtörlőre és szárítsuk meg.

A szirmokat mártsuk a meglazított tojásfehérjébe. Ecsettel is dolgozhatunk – úgy időigényesebb. A virágokat ezután hempergessük meg a cukorban, majd vágjuk le növény szárát. Helyezzük egymás mellé a virágokat. Fűtésidényben a radiátoron száríthatjuk, vagy sütőben alacsony, kb. 40-es hőfokon 1-2 óráig. A kandírozott ibolya légmenetesen lezárva sokáig eláll. Süteményeket díszíthetünk vele, de önmagmában is ízletes csemege. A kandírozott ibolyát por állagúvá is őrölhetjük.

 

Ibolyás cukor

Fotó: www.lavenderandlovage.com

Kristálycukrot is ízesíthetünk, illatosíthatunk vele – az ibolyás cukrot felhasználhatjuk édességekhez (például húsvéti kalácshoz), kellemes aromát ad. Nagyon egyszerű elkészíteni: közepes befőttes üvegbe rétegezzük a cukrot, a megmosott, száraz ibolyavirágot, 1 rész ibolyához 2 rész cukrot használjunk. Az üveget zárjuk le és minden nap alaposan rázzuk össze. Minél hosszabb ideig hagyjuk az üvegben, annál erőteljesebb lesz az aromája. Néhány hét a cukrot a szirmokkal le is darálhatjuk.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 × 1 =

hirdetés