Banános-marcipánkrémes szelet
Ezt a süteményt talán az is szeretni fogja, aki nem rajong a banánért önmagában. Nagyon finom, tetszetős, és könnyű elkészíteni. A marcipán nagyon hangsúlyosan érezhető, mégsem túl édes. Vendégeinket garantáltan elkápráztatjuk, ha ezzel a sütivel kínáljuk meg őket. Előnye, hogy a tojássárgáját nem kell különválasztani a fehérjétől, hanem egyben kell felverni, mégis pont olyan állagú, mint a piskóta.
Hozzávalók 10-12 szelethez
35 x 23,5 centis tepsihez
Tésztához
4 tojás
10 cukor
csipet só
8 dkg liszt
6 dkg őrölt mogyoró
1 tk őrölt fahéj
Krémhez
½ vaníliarúd
5 dl tej
1 ek cukor
1 tojás sárgája
1 cs. vaníliás pudingpor
20 dkg cukrozott marcipánmassza
22 dkg vaj
3 banán
4 ek narancslé
kakaópor a díszítéshez
Elkészítés
1. A tojásokat a sóval és a cukorral – a robotgép habverőjével – pár perc alatt fehéredésig keverjük. Olyan habos legyen, mint a piskóta.
2. A lisztet elvegyítjük a mogyoróval és a fahéjjal, majd a tojásos-cukros masszához forgatjuk.
3. Egy tepsibe sütőpapírt fektetünk, a tésztát egyenletesen belesimítjuk és előmelegített sütő alsó harmadában készre sütjük. (Én viszonylag nagy tepsiben sütöttem, így lapos piskótát kaptam, amit nem kellett lapjában megfelezni.)
4. Ha megsült, levesszük róla a sütőpapírt, rácson hagyjuk kihűlni, majd hosszában félbevágjuk.
5. A vaníliarudat hosszában bemetsszük, a magjait kikaparjuk és 4,5 dl tejjel együtt felforraljuk.
6. A maradék tejben elkeverjük a cukrot, a tojássárgáját és a pudingport, és a forrásban lévő tejhez adva, folyamatosan kevergetve krémmé főzzük.
7. A marcipánt nagy lyukú reszelőn lereszeljük, 20 dkg vajat kis kockákra vágunk, és egymás után mindkettőt a forró krémhez keverjük. A marcipános krémet langyosra hűtjük, majd háztartási fóliával letakarva 1 órára hűtőbe tesszük.
8. A banánokat hosszában félbevágjuk és egy nagyobb serpenyőben, vágott felükkel lefelé a vajon aranybarnára sütjük. Kihűtjük. A narancs levét kifacsarjuk.
9. A banánokat hosszában az alsó süteménylapra sorakoztatjuk, a marcipános krém felét rásimítjuk, rátesszük a másik süteménylapot és ecset segítségével megkenjük narancslével.
10. A maradék krémet habzsákba töltjük és szorosan egymás után pöttyöket nyomunk a tésztára.
11. A süteményt 1 órára hűtőbe tesszük, tálalás előtt felszeleteljük és meghintjük kakaóporral.
Sütési hőfok: 180°C
Sütési mód: alul-felül
Sütési idő: kb. 15 perc
Jó étvágyat!
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.