Banános-marcipánkrémes szelet

Ezt a süteményt talán az is szeretni fogja, aki nem rajong a banánért önmagában. Nagyon finom, tetszetős, és könnyű elkészíteni. A marcipán nagyon hangsúlyosan érezhető, mégsem túl édes. Vendégeinket garantáltan elkápráztatjuk, ha ezzel a sütivel kínáljuk meg őket. Előnye, hogy a tojássárgáját nem kell különválasztani a fehérjétől, hanem egyben kell felverni, mégis pont olyan állagú, mint a piskóta.

 

Hozzávalók 10-12 szelethez  

35 x 23,5 centis tepsihez

 

Tésztához

4 tojás

10 cukor

csipet só

8 dkg liszt

6 dkg őrölt mogyoró

1 tk őrölt fahéj

Krémhez

½ vaníliarúd

5 dl tej

1 ek cukor

1 tojás sárgája

1 cs. vaníliás pudingpor

20 dkg cukrozott marcipánmassza

22 dkg vaj

3 banán

4 ek narancslé

kakaópor a díszítéshez

 

Elkészítés

1. A tojásokat a sóval és a cukorral – a robotgép habverőjével – pár perc alatt fehéredésig keverjük. Olyan habos legyen, mint a piskóta.

2. A lisztet elvegyítjük a mogyoróval és a fahéjjal, majd a tojásos-cukros masszához forgatjuk.

3. Egy tepsibe sütőpapírt fektetünk, a tésztát egyenletesen belesimítjuk és előmelegített sütő alsó harmadában készre sütjük. (Én viszonylag nagy tepsiben sütöttem, így lapos piskótát kaptam, amit nem kellett lapjában megfelezni.)

4. Ha megsült, levesszük róla a sütőpapírt, rácson hagyjuk kihűlni, majd hosszában félbevágjuk.

5. A vaníliarudat hosszában bemetsszük, a magjait kikaparjuk és 4,5 dl tejjel együtt felforraljuk.

6. A maradék tejben elkeverjük a cukrot, a tojássárgáját és a pudingport, és a forrásban lévő tejhez adva, folyamatosan kevergetve krémmé főzzük.

7. A marcipánt nagy lyukú reszelőn lereszeljük, 20 dkg vajat kis kockákra vágunk, és egymás után mindkettőt a forró krémhez keverjük. A marcipános krémet langyosra hűtjük, majd háztartási fóliával letakarva 1 órára hűtőbe tesszük.

8. A banánokat hosszában félbevágjuk és egy nagyobb serpenyőben, vágott felükkel lefelé a vajon aranybarnára sütjük. Kihűtjük. A narancs levét kifacsarjuk.

9. A banánokat hosszában az alsó süteménylapra sorakoztatjuk, a marcipános krém felét rásimítjuk, rátesszük a másik süteménylapot és ecset segítségével megkenjük narancslével.

10. A maradék krémet habzsákba töltjük és szorosan egymás után pöttyöket nyomunk a tésztára.

11. A süteményt 1 órára hűtőbe tesszük, tálalás előtt felszeleteljük és meghintjük kakaóporral.

 

Sütési hőfok: 180°C

Sütési mód: alul-felül

Sütési idő: kb. 15 perc

 

Jó étvágyat!

 

Szenti Gabi

Sünis kanál blog >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 2 =

hirdetés