Svéd mandulatorta
Az alábbi mandulatorta sokak számára lehet ismerős az IKEA étterméből. A torta tésztája nem tartalmaz lisztet, csak őrölt mandulát; ehhez társul a vaníliás krém és a pirított mandula, tökéletes ízharmóniát alkotva. Nem ördöngösség elkészíteni.
Hozzávalók
Tésztához
4 tojásfehérje
12 dkg sötétbarna nádcukor
25 dkg őrölt mandula
Krémhez
4 tojássárgája
4 dkg cukor
1,5 dl tejszín
5 dkg fehér csokoládé
1 tk vaníliapaszta (vagy vanília kivonat)
20 dkg vaj
1 ek púpozott étkezési keményítő
5 dkg szeletelt vagy vágott mandula a szóráshoz
Elkészítés
A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét verjük fel félig, adjuk hozzá a cukrot, majd addig verjük, amíg kemény, fényes habot kapunk.
Az elkészült habba óvatosan keverjük a mandulát.
Egy 24 centis sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, simítsuk bele a masszát. (Kisebb sütőformában is megsüthető, így a tészta könnyebben vágható.)
180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük készre.
A tortát fejtetőre állítva egy rácson teljesen hűtsük ki.
A krémben eredetileg nem szerepel a fehér csokoládé, de elkészítettem így is úgy is, és úgy tapasztaltam, hogy jót tesz az ízének és az állagának is. Tehát nem kötelező adaléka a krémnek, de szerintem hasznos.
A sárgákat, a cukrot és a tejszínt és a keményítőt tegyük egy tálba. Vízgőz felett egy habverővel kevergetve gőzöljük sűrűre. Kell hozzá egy kis türelem, mert nem megy nagyon gyorsan, de a kitartásunk sűrű, fényes krémet fog eredményezni.
Vegyük le a tűzről, keverjük el benne az apróra tördelt csokoládét, a vaníliát és a szobahőmérsékletű vajat. Érdemes több órára a hűtőben pihentetni.
A tortát vágjuk ketté, a közepét kenjük meg a krém felével. Tegyük rá a torta felső részét, majd vonjuk be a krémmel az egészet.
A mandulát pirítsuk meg, és szórjuk meg vele az elkészült tortát.
Fogyasztás előtt alaposan hűtsük ki a hűtőben.
Tipp: Ha a mandulát darálás előtt nem hámozzuk meg, sötétebb és mutatósabb lesz a tészta.
Elkészítettem diós változatban is, IDE kattintva érhető el a diótorta receptje.
Recept, fotó: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem – Kreatív gasztroblog
hirdetés ▲
Hasonló receptek
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.