Hasselback burgonya
A svéd eredetű irdalt, hivatalos nevén Hasselback burgonya látványos, sokféleképpen ízesíthető egyszerűen elkészíthető fogás. A sűrűn bevagdosott, fűszeres zsiradékkel megkent burgonya sütés közben harmonikaszerűen szétnyílik. Akkor tökéletes, ha kívül ropogós, belül krémesen puha.
Hozzávalók
édesburgonya és/vagy nagyobb, sütni való burgonya
szeletelt bacon
vékony hagymakarikák
vékonyra szeletelt csiperke
olívaolaj vagy liba-, kacsazsír
Fűszerek: só, őrölt fekete bors, őrölt kömény, őrölt majoránna, 1-2 zúzott fokhagyma (ízlés szerint fűszerezhető)
Friss fűszerek: apróra vágott petrezselyemzöld, apróra vágott rozmaring
Elkészítés
A burgonyákat hámozd meg (héjastól is elkészíthető, ez esetben alaposan mosd meg a krumplikat), vagdosd be sűrűn, úgy, hogy egyben maradjanak.
A fűszerezett olívaolajjal vagy lágy liba- esetleg kacsazsírral kend be a burgonyákat.
A burgonyaszeletek közé tűzdelhetsz egy-egy bacont, hagymakarikát, gombát.
Alufóliával bélelt jénaiban vagy tepsiben süsd 200-as hőfokon legalább egy óráig.
A sütésidő végén kend át fűszerolajjal vagy fűszerezett zsírral, de megszórhatod frissen reszelt sajttal (parmezán illik hozzá) és friss fűszernövényekkel is.
Salátával tálald.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.