A bolygó védelme a konyhában kezdődik. Holnapra is marad. Receptgyűjtemény a fenntarthatóság jegyében. Ajánló

„Enni mindenki szokott, még egy magamfajta színésznő is. Nem állítom magamról, hogy én vagyok a világ legjobb szakácsnője, de nagyon szeretek főzni. Ha bármikor főzésre gondolok, ott látom magam Hatvanban, a nagymamámnál, a Táltos utcában, az étkezőasztal lapja nagyjából szemmagasságban van, nagymama nyújtja a rétestésztát, és az egész konyhát belengi a húsleves illata. Nekem ezt jelenti az étel: az otthont, a szépséget, a tápláló szeretetet és az élet örök körforgásának érzését. Nagyszüleimtől tanultam azt is, hogy az ételt tisztelni kell, hogy ételt nem dobunk ki. Kiskoromban még nem is teljesen értettem ennek az üzenetét, de mára egyre többünknek egyértelmű, hogy hosszú távon nekünk kell alkalmazkodnunk a természetnek ahhoz a körforgásához, ahonnan az ételeink származnak. Csak így őrizhetjük meg nagyszüleink ízeit az unokáinknak és az ő unokáiknak. Én ezen igyekszem, és úgy látom, hogy szerencsére egyre többen látjuk ennek fontosságát szerte a világon. A hasonlóan gondolkodók közül kértem meg pár barátomat, hogy segítsenek összeállítani egy olyan receptgyűjteményt, ami segítség egészséges, fenntartható és finom ételek készítéséhez az otthoni konyhánkban. Remélem, mindenki sok kreatív ötletet talál majd, és többé semmit nem kell kidobnunk az éléskamránkból!”

Pokorny Lia

Holnapra is marad. A közismert gyerekmondókát idézi meg címében Pokorny Lia receptgyűjteménye. A csinos kötet kulturális összetartozásunkról is üzen ily módon. Sokan elfogadjuk azt a magyarázatot, hogy a gyermekmondóka fenyegetőnek tűnő sora, az „ég a házad ideki” valójában nem is tűzvészre utal, ez egy generációról generációra szálló félreértelmezés. Mert az „ég a házad” valójában a természet végtelenségére és szabadságára utal. Ebben az értelmezésben a kötet címe nemcsak konkrét, hanem indirekt üzenettel is bír: ha  takarékosan, a fenntarthatóság jegyében főzünk, azzal a természetet, a bolygót is védjük.  

A fenntartható életmód iránti igény, a környezettudatos szemlélet hatja át könyvben található recepteket, s ebből a szempontból kuriózum a szakácskönyvek között. Aki szereti az igényes kivitelezésű, szépen fotózott receptkönyveket, ebben a kötetben sem fog csalódni. Kemény táblás, kézreálló, tartalmas kiadvány született a 21. Század Kiadó gondozásában.

Kiadó ismertető

Napjainkban már nemcsak Greta Thunberg korosztálya gondolkodik proaktívan a Föld jövőjéről, hanem az idősebb generációk is. Ez az a téma, amelyben kivételesen nem az idősebb korosztály tanítja a fiatalabbakat, hanem fordítva. Ez a szakácskönyv tehát tartalmában és szellemiségében is összehozza a fiatalabbakat és az idősebbeket, és jóval elgondolkodtatóbb, mint egy átlagos receptgyűjtemény.
 
A kötet öt fejezet köré épül

  1. Idebent – Főzés Főzelékes Ferivel
  2. Odakint – Saját túrázós receptek
  3. Városban – Receptek Good Karmától
  4. Vidéken – Ötletek a Vegán Hegylakótól
  5. Bonus Track – A Fű Juice Bar receptjei

Idebent – Szatmári Feriről Lia a barátnőitől hallott, amiben nincsen semmi meglepő, hiszen Feri és ételei ma már szinte legendának számítanak. Feri forradalmasította, ahogyan manapság a zöldségekről gondolkodunk. Lia régebbi húsimádata már eltűnt, szinte csak zöldséget készít, és rengeteget tanult Feritől, akihez személyes barátság is fűzi. Olyan izgalmas receptek bukkanak itt fel, mint a mentás borsósaláta vagy egy főzelék, melyben bizony kovászos uborka is van. A lényeg, hogy ne vesszen semmi sem kárba!

Fűszeres kókuszos lencsefőzelék (27. oldal)

Odakint – Lia mindig is nagy túrázó volt, a közösségi médiában rendszeresen posztol képeket arról, ahogy a természetet járja. Nagy, összeszokott csapattal járja az erdőket-mezőket, pótapukája, Pap János vezetésével. A fejezetben szerepelnek egyszerű szendvicsek is, kiegészítve izgalmas, egészséges finomságokkal, de nem hiányozhat a túracsapat egyik kedvence, a legendás almás pite receptje sem.

Színes káposztasaláta (28. oldal)

Városban – A városi élet rohanása mellett miként oldható meg, hogy egészségesen, környezettudosatosan, mégis funkcionálisan étkezzen valaki? Lia urbángasztronómiai oldalát a Good Karma étterem receptjeivel ismerhetjük meg legjobban. A modern, színes étterem, mely remekül ötvözi a hagyományos indiai konyhát kreatív, fiatalos elemekkel, remek ötleket ad ahhoz, hogyan együnk úgy, hogy közben a bolygót is védjük.

Vegán pakora (65. oldal)

Vidéken – Karalyos Gábor szíművészről talán már sokan hallottak: mióta kiköltözött a Budai-hegyekbe, ahol természetkímélő módszerrel kertészkedik, és ezekből az alaponyagokból főz, sokan csak Vegán Hegylakóként ismerik. Az egyik pillanatról a másikra vegánná vált férfi vallja, az egyszerű dolgok nagyszerűek: kreatív, szezonkövető receptjei pedig mindenkit hozzásegítenek az életmód- és gondolkodásváltáshoz.

Répafasírt (89. oldal)

Bonus Track – Az egészség az megelőzéssel kezdődik. Ezért az utolsó fejezet tele van folyékony vitaminbombákkal. Annak érdekében minden év minden napján teljes életet élhessünk, Pokorny Lia megkérte a Fű Juice Bárt, hogy ajánljanak évszakonként egy-egy egészségvédő italt. Így zárul ez a kötet, mely a bolygónk és a rajta élő emberek egészségének érdekében született.

Beleolvasó >>

 

A könyv a 21. Század Kiadó weboldalán megrendelhető

Könyvesboltokban is elérhető

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

nyolc − 7 =

hirdetés