„Kihívás elfogadva.” Mit fejeznek ki a nők által feltöltött fekete-fehér portréfotók az Instagramon?

ChallengeAccepted, azaz kihívás elfogadva. Újabban ezzel a hashtaggel (keresőcímkével) ellátva kerülnek ki fekete-fehér szelfik, portrék milliói nőkről világszerte az Instagramon. A kampányhoz számos híresség is csatlakozott, de miről is szól ez a kihívás?

 

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Cindy Crawford (@cindycrawford) által megosztott bejegyzés,

A kihívás futótűzszerűen terjed, a felhívást nők adják tovább kiválasztottjaiknak – szeretteiknek, barátaiknak – , akik szintén feltöltenek egy képet magukról az Instagramra, majd ők is bevonnak újabb résztvevőket a kampányba. A ChallengeAccepted egyrészt a nők erejére igyekszik felhívni a figyelmet, másrészt az összefogás, egymás támogatásának a fontosságát is kifejezi. 

#changeaccepted hashtaggel a cikk megírásának időpontjában több mint 6 millió fotó látható az Instagramon, kétszer annyi, mint két nappal ezelőtt. A láncreakció beindult, nagy valószínűség szerint nők millió töltenek fel magukról képet a következő napokban. Sokan a #womensupportingwomen (azaz nőket támogató nők) hashtaget is beillesztik a fotójuk alá.

Nem ez az első alkalom, hogy az Instagram felhasználók fontos és jó ügyek támogatása érdekében fekete-fehér szelfieket használnak a figyelem megragadása érdekében. A 2020 évi  ChallengeAccepted kihívást egy brazil újságíró, Ana Paula Padrão indította el július 18-i bejegyzésével.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Desafio aceito, @danicachich ! #womensupportingwomen Foto: @marcus.steinmeyer 👏👏👏

Ana Paula Padrão (@anapaulapadraooficial) által megosztott bejegyzés,

Ezzel egyidőben törökországi nők is elkezdtek a közelmúltban fekete-fehér fényképeket megosztani, hogy felhívják a figyelmet a femicidre.

„femicide”, azaz nőgyilkosság, mely Diana E.H. Russell írónő definíciója szerint „a nők megölése férfiak által azért, mert nők”. A definíció a nőkre életkortól függetlenül vonatkozik, és az erőszak mögött álló okként a nőgyűlöletet, a felsőbbrendűség érzését, szexuális élvezetet, illetve a nő birtoklását jelöli meg. Továbbá a definíció szerint a femicide nem merül ki gyilkosságban, hanem tartalmazza a szóbeli és fizikai bántalmazás széles skáláját (mint például a nemi erőszak, kínzás, szexuális zaklatás, csonkítás, érzelmi zsarolás, kényszerített anyaság) is, amennyiben az az áldozat halálával végződik. Világszerte a mai napig számos példája van ezeknek a bűncselekményeknek. (Forrás: Wikipedia)

Ilyen értelemben a ChallengeAccepted kihívás komoly politikai és társadalmi üzenettel bír; elképzelhető azonban, hogy az eredeti cél a portréjukat – barátjuk, ismerősök felhívása nyomán – megosztó nők körében feledésbe merül, és a barátság melletti elköteleződésre, a női összefogás fontosságára egyszerűsödik az üzenete.

 

– a nytimes.com cikke nyomán

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét − 12 =

hirdetés