Melomakarona. A görögök fenséges karácsonyi mézes sütije
Ez a különleges görög karácsonyi sütemény (Μελομακάρονα) nem tartozik a legdekoratívabb édességek közé, de az íze fenséges! Hosszú ideig eltartható, gasztroajándéknak is kiváló.
Összetevők
2 csésze olívaolaj
3/4 csésze cukor
3/4 csésze narancslé
1/4 csésze konyak (nálam whisky)
2 tk sütőpor
1 tk szódabikarbón
7 csésze liszt
1/2 csésze búzadara
1 narancs reszelt héja
1 tk fahéj
Sziruphoz
1 csésze víz
1 csésze cukor
1/2 csésze méz
1 narancs reszelt héja (a leve is hozzáadható)
1/2 citrom leve
1 fahéjrúd
4-6 szegfűszeg
10 dkg cukrozott darált dió a szóráshoz
Elkészítés
Az olajat, a narancslevet, az alkoholt és a cukrot alaposan keverjük össze, adjuk hozzá a narancshéjat is.
A lisztet vegyítsük el a sütőporral, a szódabikarbónával, a darával és a fahéjjal, majd öntsük rá a nedves összetevőket és gyúrjuk össze.
A lisztből 1 csészével kevesebbet adjunk hozzá, összedolgozás közben még adagoljuk (nem lehet pontosan tudni, hogy mennyit vesz fel). A tésztát nem szükséges alaposan kidolgozni, a lényeg, hogy könnyen formázható legyen.
Az elkészült masszából formázzunk kis 30-40 grammos golyókat. (Érdemes konyhai mérleget használni, hogy egyformák legyenek.) A tenyerünkkel formázzuk oválisra, majd sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt tepsikre. A gombócokat villával kicsit lapítsuk le. A villa barázdáiban jól megtapad a dió.
Előmelegített sütőben 175-ös hőfokon légkeveréssel süssük aranybarnára. Sütési idő kb. fél óra.
A szirup hozzávalóit tegyük egy lábasba és legalább 10 percig forraljuk. Ha narancslevet is teszünk a szirupba, annyival kevesebb vizet adjunk hozzá.
A még forró süteményre öntsük a szirupot. Pár percig hagyjuk ázni, majd szedjük ki tálcára, és szórjuk meg gazdagon cukrozott darált dióval.
Fotó, recept: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.