A legfinomabb bejgli receptje szerkesztőnk ajánlásával
Ahány ház, annyiféle recept bejglihez. Ez persze túlzás, de a sokan keressük jó ideig a legjobb receptváltozatot, kísérletezgetünk, mire megtaláljuk az igazit. Nemcsak a tésztán, de a tölteléken is sok múlik! A tészta, a sütési mód, és a töltelék is befolyásolja, hogy egyben marad-e a tekercs vagy kirepedezik. Szerkesztőnk néhány éve ezt a receptet használja, neki ez a verzió vált be. Mint mondja, ez a legfinomabb bejgli recept, amit valaha kipróbált.
Hozzávalók 2 rúd bejglihez
A tésztához
260 g búzaliszt (BL55)
80 g vaj
50 g sertészsír
25 g porcukor
csipetnyi só
4 g friss élesztő
2 tojássárgája
fél dl 2,8%-os vagy 3,5%-os tej
A töltelékhez
27 dkg dió vagy mák
11 dkg kristálycukor
10 g vaníliás cukor
40 g virágméz (a mákos töltelékhez ezen felül + 5 g virágméz)
1 tk őrölt fahéj
0,8 ml 2,8%-os vagy 3,5%-os tej
1 db alaposan megsikált vagy biocitrom reszelt héja
1 db alaposan megsikált vagy bionarancs reszelt héja
fél mk. őrölt szerecsendió
1-2 ek kandírozott narancshéj
2-3 ek mazsola
A kenéshez
1 L-es tojás szétválasztva
Elkészítés
Egy keverőtálba vagy konyhai robotgépbe mérjük a lisztet, a felkockázott vajat és zsírt, a porcukrot és a sót. Alaposan összedolgozzuk, összemorzsoljuk.
Egy másik edénybe öntjük a langyosított tejet, az élesztőt és a tojássárgákat és alaposan simára keverjük.
A lisztes keverékhez hozzáöntjük a tejes keveréket és simára gyúrjuk a tésztát (vagy konyhai robotgép segítségével egyneművé keverjük).
A tésztát 25 dkg-os darabokra osztjuk, cipóvá formáljuk majd letakarva a hűtőben pihentetjük egy órán át.
Ezalatt elkészíthetjük a tölteléket.
Egy tálba mérjük ki a diót/mákot, a cukrok és a tej kivételével a többi összetevőt és keverjük össze. Egy lábasban forraljuk fel a cukorral a mézzel a tejet, majd öntsük bele a diós/mákos keveréket. Hagyjuk kihűlni. (A máktöltelékbe egy kicsit több méz kell, de az elkészítés ugyanez.)
A pihentetett tésztákat nyújtsuk téglalap formájúra, vastagságuk legyen kb. 4-5 milliméteres.
Egy rúd bejglihez 25 dkg tölteléket használjunk fel.
A tölteléket helyezzük a tészta közepére, tegyünk rá frissentartó fóliát úgy, hogy a tészta teljes felületét befedje, majd sodrófa segítségével, hengerelve oszlassuk el egyenletesen a tésztán a tölteléket.
A tészta két szélét hajtsuk be kb. 2 centire, majd ezután kezdhetjük a feltekerést!
A tekercset szúrkáljuk meg több helyen villával, majd kenjük le tojássárgájával.
Hagyjuk, míg a tojássárga megszárad, ezt követően kenjük át a rudat tojásfehérjével. Hagyjuk ezt is megszáradni, ezután jöhet a sütés!
180 fokon előmelegített sütőben először 200-as hőfokon süssük 10-15 percig alsó-felső sütési módban, majd mérsékeljük a hőfokon 180 Celsius-fokra és süssük még 10 percig. A sütési idő tehát összesen 25-30 perc.
Ha megsültek, hagyjuk kihűlni és tekerjük frissen tartó fóliába.
Hűvös helyen hetekig tárolható.
A recept Varga Gábor séf Gourmandia című könyvéből való, szerkesztőnk minimális módosítással készíti el, a recept a módosított változat
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.