Zabpelyhes-almás szelet dióval, mazsolával
Gyorsan összeállítható kevert süti, nem kell hozzá túl sok alapanyag. Cukormentesen is elkészíthető eritrit, xilit hozzáadásával, de mézzel is édesíthető. Kevés zsiradékot tartalmaz.
Hozzávalók
közepes tepsihez vagy kisebb tortaformához – muffin formában is megsüthető
6 dkg apró szemű zabpehely
10 dkg zabliszt
4 ek natúr joghurt
1 dl olaj (hidegen sajtolt napraforgó olajat használtunk, de étolaj is megfelelő)
1 egész tojás
cukor – édesítőszer – méz, ízlés szerint (opcionális 4 púpozott ek cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer vagy 4-5 kanál méz)
1 tk sütőpor
1 tk őrölt fahéj
csipetnyi só
2 alma (az egyiket hámozás után reszeljük le, a másikat vágjuk kisebb darabokra)
fél maréknyi mazsola
pár szem apróra vágott dió
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 180 Celsius-fokra.
Tegyük egy keverőtálba az összetevőket, a tojást verjük fel, majd keverjük hozzá a joghurtot, az olajat, a cukrot (édesítőszert vagy mézet), a fahéjat, a sót, keverjük hozzá a sütőporral kevert lisztet, a zabpelyhet, a reszelt almát, a mazsolát és a diót.
Lágy masszát kapunk. A masszát öntsük sütőpapírral bélelt sütőformába, majd szórjuk rá a feldarabolt almát.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük aranybarnára. Sütési idő 20-25 perc. Tűpróba ajánlott! Ha nagyon megpirulna a teteje, de a közepe még lágy, fedjük le alufóliával és így süssük tovább. Muffin formában sütve hamarabb megsül.
Hagyjuk hűlni, szeleteljük, végül hintsük meg porcukorral vagy szőlőcukorral.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.