Mindennapi kenyerünket… A kenyérsütés kézikönyve, rengeteg jó recepttel

Rengeteg jó szakácskönyv érhető el a magyar könyvpiacon. Főleg a külföldi kiadások magyar változatairól mondható el, hogy inkább szépek, mint hasznosak; a receptekkel nehezen boldogulunk, mert a hozzávalók egy része nálunk ismeretlen vagy nehezen beszerezhető. Egy kenyeres receptkönyvvel nem nagyon lehet melléfogni, hisz a felhasznált anyagok a világ minden táján használatosak, elérhetők. Többek között éppen az a lenyűgöző a kenyérben, a kenyérfélékben, hogy ugyanazokból az alapanyagokból számtalan módon készíthetjük el. 

A kötet valóban kézikönyv, küllemében nem hasonlít a többi szakácskönyvhöz. Könnyű kézbe venni, akkora, mint egy novelláskötet. Receptek tömkelege és rengeteg hasznos információ került bele. Aki rendszeresen süt otthon kenyeret, péksüteményt, nem kell meggyőzni a házi sütés előnyeiről. Akik még nem próbálták, az időhiány mellett általában arra hivatkoznak, hogy nincs érzékük hozzá. (A roti kenyérlepény 5 perc alatt elkészíthető.) A bizonytalanságot épp azzal tudják magukban legyőzni, hogy megsütik életül első kenyerét. (Érdemes egyszerűbb receptekkel kezdeni, a gyökérkenyeret például nem kell dagasztani.) A sikerélmény ösztönzően hat újabb és újabb receptek kipróbálására.

A szerző egy teljes fejezetet szán az olvasók meggyőzésére. Miért süssünk kenyeret? A világon semmi nem ér fel a kézzel gyúrt házi kenyér okozta jóleső elégedettséggel. A sarki pék persze igazából sokkal jobbat süt (nem feltétlenül, a szerk.), de nincs az a szintű ügyesség és szakmai hozzáértés, ami helyettesítheti a saját kezűleg készített kenyér evése és másokkal való megosztása okozta színtiszta örömet – írja. A kézzel készített kenyér nem kerül többe, sőt, többnyire olcsóbban kihozható a boltokban kapható változatoknál.

A legtöbb kenyér négy egyszerű alapanyagból áll össze: lisztből, élesztőből, sóból és vízből. A kötet részletesen taglalja az egyes lisztfajták jellemzőit.

hirdetés 

hirdetés 

A négy alapanyagon kívül sok más alapanyaggal ízesíthetjük a kenyeret, kenyérféléket. Néhány példa a kötetben felsoroltak közül: méz, zab, kukoricadara, köles, árpa, hajdina, magvak, aszalt gyümölcsök. A következő fejezet részletesen ismerteti a tészta összeállításának, dagasztásának, kelesztésének, formázásának és sütésének a fortélyait, majd következnek a receptek. Nemcsak kenyérrecepteket találunk a kiadványban; többek között a croissant, a skót zabkeksz, az angol gyümölcskenyér, a crumpet (angol palacsinta), a kukoricalepény, a pizza, a briós, a csicseriborsó lepény, és a tortilla receptje is fellelhető benne. A kötet végén a megmaradt kenyér felhasználásához találunk jobbnál jobb receptötleteket.

Kapcsolódó összeállításunkban a pain perdu, azaz a francia bundás kenyér receptjét ismertetjük a kötetből, a Kiadó engedélyével.

Francia bundás kenyér (pain perdu)

River Cottage kézikönyvek | Daniel Stevens: Kenyér >>
Alexandra Kiadó, 2015.
Gyakorlatias kézikönyvünk segítségével otthon is bátran süthetünk mindenféle formájú és fajtájú kenyeret. Szezonális és helyi hozzávalók, organikus ételek – minden, amit a kenyérsütésről tudni kell, és ami River Cottage-ban jó.

A kiadvány tartalmából:

– Miért süssünk kenyeret?

– Kenyérsütés lépésről lépésre

– A kenyér alapreceptje

– Kenyér vadélesztős kovásszal

– Kenyér élesztő nélkül

– Zsömlék, kekszek & kevert tésztás kenyerek

– A megmaradt kenyér felhasználása

– Agyagkemence építése

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + 7 =

hirdetés