Csokoládés lávasüti
A külső tésztaréteg lágy csokoládékrémet rejt, innen a név: lávasüti.
Hozzávalók 4 szuflé formához
1 egész tojás + 1 sárgája
5-6 dkg cukor (ízlés szerint)
fél tasak vaníliás cukor v. kevés rumaroma v. narancslikőr
5 dkg finomliszt
5 dkg vaj + a forma kikenéséhez
5 dkg jó minőségű étcsokoládé
csipetnyi só
Elkészítés
Egy kisebb lábasban vizet forralunk, ráteszünk egy tálat, úgy, hogy ne az alja ne érjen bele a vízben. Gőz felett felolvasztjuk az apróra tört csokit és a felkockázott vajat. Folyamatosan keverve hozzáadjuk az egész tojást és a sárgáját, s sót, a rumaromát v. narancslikőrt, végül hozzászitáljuk a lisztet is és az egészet összekeverjük.
A kivajazott, lisztezett szuflé formába adagoljuk a masszát. A formák kb. 3/4-ét töltsük meg.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük. Akkor jó, ha a teteje megszilárdul. Nem szabad túlsütni! Sütési idő: 10-12 perc.
Forrón tálalva a legjobb.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.