Rántott mozzarella golyó. Laktózmentes sajtból is elkészíthető!

A mozzarella sajt sütésre és főzésre is kiválóan alkalmas; frissen, nyersen is nagyon ízletes, kevés sóval, olívaolajjal gazdagíthatjuk.

A mozzarellát gyakran nevezik a mediterrán konyha királynőjének, fehér aranynak, sőt, az asztalok gyöngyének is. A porcelánfehér színű, szálas szerkezetű mozzarella gyúrt sajt, a dél-olaszországi Campania és Lazio tartományokból származik, ahol a 16. század óta változatlan recept alapján készítik a háziasított vízi bivaly zsíros tejéből. Egyes kutatások szerint a mozzarella megszületése valójában a normannoknak köszönhető, akik a 11. században foglalták el Itália déli részét; valójában ők készíthettek először mozzarellát a 12. században. Ma már tehéntejből és kecsketejből is készítenek ilyen sajtot. Hazánkban is gyártják, ráadásul már laktózmentes változatban is elérhető a Szarvasi Mozzarella terméke.

Hozzávalók rántott mozzarella golyókhoz (2 személyre)

1 zacskó laktózmentes Szarvasi mini mozzarella (14-15 db – 100 g)

panírozáshoz: 1 egész tojás csipetnyi sóval felverve, liszt, panírmorzsa

olaj sütéshez

Elkészítése

A mozzarella golyókat csepegtessük le, s azonnal panírozhatjuk is. A golyókat forgassuk lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a panírmorzsába. A panírozást ismételjük meg a liszt kivételével újra forgassuk át a tojásban, majd a panírmorzsában. Ellenőrizzük sütés előtt, fontos, hogy a sajtot mindenhol befedje a panírbunda, különben sajt sütés közben kifolyik a sütőolajba.

mozzarella2

mozzarella3

mozzarella4

A sütés sikere nagyban függ a panírozástól, az olaj hőfokától és a sütési időtől. Sütés előtt a panírozott sajtot hagyhatjuk szobahőmérsékleten kicsit száradni. A golyókat felhevített olajba helyezzük, forgassuk lapáttal, de ne süssük 1 percnél tovább, mert a sajt kidurranhat.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

9 − 7 =

hirdetés