Otthonról dolgozni gyerek mellett? Fotósorozaton megörökített magyar vállalkozó anyukák

Te hogyan dolgozol? Gyerekek mellett otthonról vállalkozó anyukáknak tette fel ezt a kérdést Szabó Ági családi-és portréfotós, a MOMents365 fotóprojekt megálmodója.

– Nagyon sok a vállalkozó anyuka körülöttem és mivel én is ebben a cipőben járok, tudom milyen nehéz munka a különféle szerepek között lavírozni: napjában többször is váltani anyukából vállalkozóba, vállalkozóból anyukába, onnan pedig feleségbe. Ezért szeretettem volna ezeknek az anyukáknak egyfajta dicsőségfalat állítani néhány fotó formájában. Csakhogy közben pillanatok alatt rengetegen csatlakoztak a kezdeményezéshez és az ő segítségükkel fejlődött az ártatlan kis ötletem egy nagyszabású tervvé, ami kiállítás és egyesület formájában fog tovább élni – mondja Szabó Ági.

A MOMents365 fotóprojekt csapata

 

Ági egy dolgozó anyáknak indított Facebook oldalon kérdezte meg először, hogy kinek lenne kedve megmutatnia magát, azt, hogyan dolgozik otthonról, mit csinál és miért lett vállalkozó. Alig pár óra alatt több, mint harminc anya írt.

Ági két fotósorozattal mutatja be az anyákat

MOMents365 | Laár Györgyi

A helyszíni portrék otthon készülnek munka közben, sokszor a lábuk körül sertepertélő gyerekekkel. A műtermi portrék pedig a fotós lakásán, a házi stúdióban egy, az anyák munkájára jellemző tárggyal együtt. A 30 anya már most szoros kapcsolatot tart egymással, egy városligeti ismerkedő pikniken beszéltek először egymásnak arról, hogy ki, miért váltott. Az anyák elmondták: volt, akit a munkáltatója bocsájtott el, amikor kiderült, hogy már nem tud a gyerekek mellett napi 10-12 órát távol lenni a családtól, más éppen a kicsik mellől érezte magában az erőt ahhoz, hogy végre megvalósítsa álmát és valami teljesen újba kezdjen és a csapat tagjai olyan egyedülálló anyák is, akiknek nem volt kérdés, hogy szinte az újszülött mellől vállalkozni kezdenek, mert el kell tartaniuk magukat és a gyermeküket.

MOMents365 | Giret Fruzsi

A nők vállalták, hogy a fotók mellé őszintén megírják a saját történeteiket.

– Szabadságot akarok, a döntés szabadságát,

hogy ne más mondja meg, hol és mennyi időt kell dolgoznom,

milyen elveket kell követnem ahhoz,

hogy a megélhetéshez elegendő pénzt keressek.

A férjem szintén vállalkozást tervez. Félek. Arra gondolok, hogy nem gyerek mellett kellene alkalmazottból vállalkozóvá válnunk, és nem egyszerre mindkettőnknek. Hogy úgysem fog sikerülni. Aztán, hogy talán mégis – írja Bacsó Flóra, a Megbeszéljük.hu megálmodója.

MOMents365 | Bacsó Flóra (ld. nyitóképen)

MOMents365 | Giret Fruzsi

MOMents365 | Bőhm Siska Mariann

Werkfotó

Az OECD felmérése szerint Magyarországon a 3 év alatti gyermekkel rendelkező anyák foglalkoztatási rátája a 20 százalékot sem éri el. A 3–5 év közötti gyermeket nevelőknek már a 60 százaléka dolgozik. A gyermekek száma viszont rontja az esélyeket: az egygyermekes nők 60, a kétgyermekes nők 50, míg a három vagy többgyermekes anyák 20 százalékának van csupán munkája. Ezzel Magyarország – Törökország mellett – a legalacsonyabb kisgyermekes foglalkoztatási rátával bír az OECD-országok közül. (2012-es adat, Tárki)

Fotók: Szabó Ági | A werkfotókat Müller Marianna készítette

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − 10 =

hirdetés