A legjobb fűszernövények, melyek lakásban is nevelhetők

Nem mindenkinek adatik meg a saját kert élménye, ám ez nem jelenti azt, hogy akik lakásban élnek, nem nevelhetnek fűszernövényeket. Összegyűjtöttünk néhány olyan fűszernövényt, melyek lakásban, kis balkonon vagy erkélyen is nevelhetők.

Rozmaring

Az erdélyiek kedvenc fűszere. Egy kedves idős hölgy hívta fel a figyelmemet arra, hogy rozmaringgal szinte minden ételt ízesíthetünk, a húslevesnek pedig elengedhetetlen eleme. Érdemes kipróbálni, fenséges ízt ad a levesnek!

A rozmaringot az ablak közelébe vagy az erkélyre tegyünk. Igényli a napfényt. Nagyobb cserépbe, laza, homokos földbe célszerű ültetni. Fontos, hogy ne öntözzük túl és időnként vágjuk vissza a leveleit. Júliustól szeptemberig virágzik, azonban ez nem jelenti azt, hogy szeptemberben ki kell dobni. Egyszerűen vágjuk vissza a fás szárig a leveleit (ezeket szárítsuk ki, így egész télen lesz rozmaringunk) és tegyük hűvös, száraz helyre.

Menta

Örök kedvenc, főleg a nyári időszakban, hiszen a limonádék és házi fagylaltok remek ízesítője. A jó hír az, hogy könnyű ideális feltételeket teremteni számára, és ha az életfeltételek ideálisak számára, elképesztő módon el tud szaporodni. Könnyű jellegzetes illatáról felismerni bármelyik fajtáját. Nálunk a fodormenta a legelterjedtebb, csinos kis fodraival tudjuk megkülönböztetni a többi mentától. Nem érdemes a rozmaring közelébe ültetni, mert más életfeltételeket kedvel. Inkább az árnyékos, nedves helyeken érzi jól magát, így fontos, hogy folyamatosan nedves legyen a földje. Nem kell betegesen óvnunk azonban a naptól sem, de jobban érzi magát félárnyékos helyen.

Snidling, vagy metélőhagyma

Remek fűszere számos ételnek, főként a húsételeknek. Hosszú, fűszerű kinézetéről és illatáról ismerhető fel. Sokan nem tudják róla, de nagyon gazdag vitaminokban és gyomorerősítő hatása van. Már márciusban elvethetjük a magját egy mélyebb cserépbe, mert a gyökerei szeretnek minél nagyobbra nőni. Fontos, hogy tápanyagban gazdag talajban gondozzuk; szereti a sok vizet és az árnyékos helyeket. Ha mindez biztosítva van számára, akár egész évben élvezhetjük zamatos ízvilágát.

Kakukkfű

Szinte bármilyen főételt ízesíthetünk egy kis kakukkfűvel, de főleg a vörös húsok fűszere. Az íze kifejezetten kellemes, nem túl erőteljes. Érdemes a mentához hasonlóan nagyobb tálba vagy cserépbe ültetni, mert – ha lassan is – szeret terjeszkedni. Igényli a napfényt és a sok vizet. Kellően dekoratív növény ahhoz, hogy ne csak az ételeink, de a konyhánk dísze is legyen. Már tavasszal elvethetjük a magokat, és akkor egész nyáron lesz mihez nyúlnunk.

Petrezselyem

Minden konyhában megtalálható, ha máshogy nem, szárított formában. Gyökere a fehérrépa, a húsleves fő alkotóeleme, de magát a levelet is beletehetjük a levesbe, ha már készen van, bármilyen ételt feldob. Lakásban tartáshoz fodros levelű testvérét ajánljuk, melynek kisebb szerteágazó gyökerei vannak, így kevesebb a helyigénye. Neve: fodros metélőpetrezselyem. Nagy a víz- és fényigénye – ha mindezt megkapja, csinos kis bokorrá fejlődik, amit folyamatosan meg kell tizedelnünk, hogy meg tudjon újulni.

Lestyán

A tavaszi fűszerkert kihagyhatatlan része – nemcsak a levele, de a magja és a gyökere is felhasználható. Levele húsok és levesek fűszere, a magja pedig mehet a finom házi kenyérbe. Akár másfél méterre is megnőhet, így mindenképpen hagyjunk neki helyet. Minél melegebb és naposabb helyen termesszük. A magokat késő ősszel, a hideg beállta előtt vessük el.

Bazsalikom

Elengedhetetlen fűszernövénye az olasz konyhának, de smoothie-kba vagy lekvárokba is bátran tehetjük, egészen különleges ízhatást fogunk kapni. Életben tartása kissé nehezebb feladat, de némi gondoskodással nem lehetetlen. Sok fényre, napsütésre, és melegre van szüksége a megfelelő növekedéshez. Ha jó az idő, a teraszon van a legjobb helye, de napos ablakban is remekül lesz. A legnagyobb hiba a túlöntözés és a kiszáradás ennél a növénynél, nagyon fontos megtalálni nála a középutat. Inkább gyakrabban öntözzük, de ne locsoljuk túl, épphogy nedves legyen mindig a földje. Ha ezt betartjuk, több hétig szüretelhetjük gyönyörű leveleit.

Érdemes egy-egy fűszernövény szárított és a friss illatát megszagolni, meglepő mennyire különböző! Egyik sem jobb vagy rosszabb, de ha tehetjük, akkor válasszuk a friss változatot, hiszen nemcsak az ételeinket dobják fel, de a lakásunkat is kellemes illatfelhőbe borítják.

Írta: Tolvaj Vica

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 2 =

hirdetés