Bogártanya, rovarhotel saját kivitelben. Nemcsak érdekes, de hasznos is: ha ily módon gondoskodsz a rovarvédelemről, meghálálják kerted növényei

Bizonyos rovarok a kert legfontosabb lakói, hiszen elpusztítják kártékony társaikat – a katicabogarak kedvenc csemegéje például a levéltetű -, vagy elhalt növényeket fogyasztva szerves anyagot juttatnak vissza a talajba, tápanyagot szolgáltatva a növényeknek.

A „jó” rovarok védelmével a kert növényeit segítheted. Az ún. rovar- vagy bogárhotel egész évben hasznos lehet, és többféle funkciót is betölt. Bizonyos rovarok fészekként használják, homokkal, anyaggal, mohával stb. bélelik ki és itt rakják le a tojásaikat. Más rovarok számára pedig a téli hibernálódáshoz nyújt menedéket. 

Ötletes rovarszállók készíthetők sokféle – ház körül vagy természetben fellelhető – természetes anyag felhasználásával. Különleges „színfoltja” lehet a kertnek, ami ráadásul jó ügyet szolgál. A hotel plusz haszna, hogy természetszerető felnőttek és gyerekek megfigyelhetik a bogarak viselkedését. A gyerekeknek nagy élmény, ha részt vehetnek a hotel kivitelezésében.

Szinte bármilyen természetes anyag felhasználható rovarhotelhez: háncs, kéregdarabok, faágak, fúrt lyukakkal ellátott fahasáb, bambusz, nád, toboz, dióhéj, szalma, homok, apró kavicsok, kövek, lyukacsos tégla, tetőcserép, agyagedény, raklap, fém háló stb. Minél zegzugosabb és változatosabb a hotel, annál többféle lakó foglalja el, a rovarok belakják a számukra legkedvezőbb életfeltételeket biztosító zugokat. Bármilyen méretben kivitelezhető, lehet egészen kicsi, madáretető nagyságú, de akár asztalnyi méretű is.

Fontos, hogy a hotelnek legyen váza, fedele, stabilitása; szélvédett helyre kerüljön, és ne érje csapadék. A legjobb, ha fellógatható vagy lábakon áll.

Néhány ötlet:

Rovarhotel készen is vásárolható, de nagyobb élményt jelet, amikor egy-egy saját készítésű hotelt laknak be a kert legapróbb lakói.

Ha részletesebben érdekel a téma, ajánljuk figyelmedbe a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület összeállítását >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat + tizennyolc =

hirdetés