Créme caramel. Karamellöntetes krémpuding
A créme caramel klasszikus francia édesség, de a spanyoloknál is nagy kedvenc, náluk flan néven ismert. Tejből és tojásból készül, gőzfürdőben. Amikor a pudingszerű krémet a tálkából kiborítjuk, folyékony karamellréteg vonja be.
Sokféle recept létezik: a tojások és a tej mennyiségét, a tojássárgája és egész tojás arányát variálják. Elkészítettem a saját változatomat is: magasabb zsírtartalmú tejszínt használok hozzá, így sokkal selymesebb a krém állaga. (Zsíros házi tej is ideális hozzá.)
Hozzávalók
250 ml tej
250 ml habtejszín
80 gr vaníliás cukor
3 db tojás
2 db tojássárgája
A karamellhez
100 gr cukor
2-3 evőkanál víz
1 teáskanál ecet
Elkészítés
Előkészítek egy mély tepsit, az aljába két réteg papírtörölközőt terítek (konyharuha is jó). Beleteszek 6 db hőálló suflé formát.
A tojásokat felütöm, hozzámérem a cukrot és habosra keverem (habverővel). A tejet, tejszínt felforralom. A cukrot a vízzel és ecettel összeolvasztom, halvány színű karamellt készítek. Elosztom a tálkák alján.
A tojáshabba, előbb kanalanként, majd vékony sugárba belekeverem a forró tejszínes tejet fakanállal (vigyázat, össze ne kapja!). Leszedem a tetejéről a keletkezett habot. Elosztom a már megdermedt karamellre, a tálkákba. A tepsibe, a tálak köré vizet töltök, úgy, hogy a tálkák feléig érjen. Beteszem a meleg sütőbe, és 165 fokon 35 percig a sütőben hagyom.
Hagyom kihűlni.
Tálalásnál a tálkákat forró vízbe teszem, 5-7 percig benne hagyom, ennyi kell, hogy a karamell megolvadjon. A pudingot egy késsel körbe lazítom, a tányért (amiben tálalom) ráborítom és egy határozott mozdulattal megfordítom. Így a karamell bársonyosan bevonja a falatnyi vanília ízű remegős krémet.
Fotók, szöveg: Molnár Ágnes | Szeretetrehangoltan
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.