Créme caramel. Karamellöntetes krémpuding

A créme caramel klasszikus francia édesség, de a spanyoloknál is nagy kedvenc, náluk flan néven ismert. Tejből és tojásból készül, gőzfürdőben. Amikor a pudingszerű krémet a tálkából kiborítjuk, folyékony karamellréteg vonja be. 

Sokféle recept létezik: a tojások és a tej mennyiségét, a tojássárgája és egész tojás arányát variálják. Elkészítettem a saját változatomat is: magasabb zsírtartalmú tejszínt használok hozzá, így sokkal selymesebb a krém állaga. (Zsíros házi tej is ideális hozzá.)

Hozzávalók

250 ml tej

250 ml habtejszín

80 gr  vaníliás cukor

3 db tojás

2 db tojássárgája

A karamellhez

100 gr cukor

2-3 evőkanál víz

1 teáskanál ecet

Elkészítés

Előkészítek egy mély tepsit, az aljába két réteg papírtörölközőt terítek (konyharuha is jó). Beleteszek 6 db hőálló suflé formát.

A tojásokat felütöm, hozzámérem a cukrot és habosra keverem (habverővel). A tejet, tejszínt felforralom. A cukrot a vízzel és ecettel összeolvasztom, halvány színű karamellt készítek. Elosztom a tálkák alján.

A tojáshabba, előbb kanalanként, majd vékony sugárba belekeverem a forró tejszínes tejet fakanállal (vigyázat, össze ne kapja!). Leszedem a tetejéről a keletkezett habot. Elosztom a már megdermedt karamellre, a tálkákba. A tepsibe, a tálak köré vizet töltök, úgy, hogy a tálkák feléig érjen. Beteszem a meleg sütőbe, és 165 fokon 35 percig a sütőben hagyom.

Hagyom kihűlni.

Tálalásnál a tálkákat forró vízbe teszem, 5-7 percig benne hagyom, ennyi kell, hogy a karamell megolvadjon. A pudingot egy késsel körbe lazítom, a tányért (amiben tálalom) ráborítom és egy határozott mozdulattal megfordítom. Így a karamell bársonyosan bevonja a falatnyi vanília ízű remegős krémet.

Fotók, szöveg: Molnár Ágnes | Szeretetrehangoltan

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 + 3 =

hirdetés