Görög saláta tzatzikis pirítóssal
Két klasszikus görög étel, jól megférnek egymás mellett a tányéron. Nem csak a szívbarát mediterrán étrendet követőknek és vegetáriánusoknak ajánljuk – ízletes, könnyű vacsora nyáron.
Hozzávalók a görög salátához
1 kígyóuborka
2 közepes lilahagyma
egy csomag zöld olajbogyó
egy csomag fekete olajbogyó
3 paradicsom
kb. 150 g feta sajt
kakukkfű
fél citrom leve
olíva olaj
Hozzávalók a tzatzikihez
2 kígyóuborka
1 egész fokhagyma
1 nagy doboz joghurt
só, fehér bors, kapor
Elkészítés
A tzatzikihez meghámozom az uborkákat, és a nagyobbik lyukon lereszelem. A joghurtot egy tálba öntöm, hozzákeverem a zúzott fokhagymát, sózom, borsozom, kaprot szórok bele. Kiszorítom az uborka levét és hozzáadom a joghurthoz, majd hűtőben pihentetem, míg elkészítem a salátát.
A kígyóuborkát megmosom, hosszában négybe vágom, majd kb. fél centi vastagra szeletelem, s egy tálba öntöm. A lilahagymákat is vastagabb szeletekre vágom, és a kétféle olajbogyóval, a felkockázott paradicsomokkal és a fetasajttal együtt hozzáadom az uborkához. Egy kevés olívaolajhoz hozzáadom a fél citrom levét és a kakukkfüvet, majd a salátához keverem.
A salátát tzatzikis pirított kenyérrel együtt tálalom.
Recept, fotók: Fazakas Hajnalka
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.