Török kokostar: kókusszal töltött csokis keksz
Ez a különleges kekszrecept török eredetű, világszerte népszerű. Ideális vendégváró, előre elkészíthető, fedett dobozban hetekig eláll.
Hozzávalók 16-18 db süteményhez
A tésztához
120 g liszt
30 g kakaópor
80 g vaj
40 g porcukor
1 tojássárgája
1 tk vaníliás cukor
1 csipet só
1 csipet sütőpor
1 citrom reszelt héja
A töltelékhez
1 tojás fehérje
70 g kókuszreszelék
50 g porcukor
A díszítéshez
3-4 kocka étcsoki + 1 tk olaj (fehércsokit is használhatunk)
Elkészítés
A kakaós tésztához a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, kakaópor, só, porcukor, vaníliás cukor, citromhéj) egy tálba szitáljuk, majd belemorzsoljuk a vajat. A tojássárgája hozzáadása után puha tésztát gyúrunk, amit frissen tartó fóliába csomagolunk, de nem teszünk hűtőbe, csak a konyhapulton pihentetünk.
A kókuszos töltelékhez a tojásfehérjét kihabosítjuk a porcukorral, majd apránként a kókuszt is hozzáadjuk. Viszonylag kemény krémet kapunk, melyből vizes kézzel 16-18 darab, azonos méretű gombócot formálunk. A kókuszgolyókat rövid időre a fagyasztóba tesszük.
A nyers tésztából ugyanennyi gombócot készítünk, kilapítjuk és becsomagoljuk vele a kókuszos tölteléket.
Az összeállított süteményt sütőpapíros lemezre sorakoztatjuk és 175°C-os sütőben 20-25 perc alatt megsütünk. Ha a golyók kihűltek, a csokit olvasszuk össze az étolajjal és díszítsük vele a sütemények tetejét.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.