Járt utat járatlanért? Igen! Válj tudatos élménykeresővé, mert megérdemled!

Járt utat járatlanért el ne hagyj! – szól a jó öreg bölcselet. Jótanács. Merthogy annak szánják, szánjuk. Pedig időnként épp az lenne az üdvös, ha rá mernénk lépni a járatlan útra. A bizonytalanságtól ösztönösen tartunk, bár van, akit fetüzel, mert a „biztos”, a kiszámítható számára unalmas. És/vagy nem lát benne előrelépési, fejlődési lehetőséget.

Az ismeretlen izgalom. Mégis, kevesen tudják átadni magukat a felfedezés örömének. Van rá racionális magyarázat (is): tele vagyunk kötöttségekkel, felelősséggel tartozunk a hozzánk közel állókért stb. Na, de tudatosan, mérlegelve is lehet(ne) lépni! Felfedezhetnénk kis ösvényeket is, míg mögöttünk van a biztos háttérország (vagy legalábbis a kiszámítható)! Csakhogy ez sem tűnik mindig vonzónak.

Minden új minőség, ami az életünkben megjelenik, másfajta energiabefektetést igényel. Ilyen értelemben strapás, mert megdolgoztatja az embert. Alkalmazkodni kell, eltemetett készségeket, másféle megoldásokat, viselkedési sémákat stb. előhívni magunkból. És éppen ez benne a csodálatos! De hiába, ha nincs belső motiváció, ha megadtuk magunkat a tompultságnak.

Ha új utakra lépünk, nem csak a világból érzékelünk többet, magunkból is. A járatlan magában hordozza a fejlődés ígéretét. Persze egy új helyzet komoly próbatételeket adhat, kudarcokat is hozhat. Ezt pedig szeretnénk megúszni. Sovány vigasz, hogy a kudarcokból is lehet építkezni. 

Mire akarok kilyukadni? Arra, hogy

lehetnénk tudatos élménykeresők. Arra, hogy nem hozzuk ki az életünkből, magunkból a maximumot. 

Békeidőben, önszántunkból, saját akaratból. Mert van, amikor az élet kényszerít váratlanul járatlan utakra – ez teljesen más kategória. Nehezített terep.  

***

Egy angol nyelvű Facebook oldalon találtam ezt a gyorstesztet vagy inkább önismereti játékot. Azért foglalkozom vele, mert túlmutat a konkrétumokon, a 16 pont tetszőlegesen változtatható. Ez a lista egy általános egyveleg. Nem feltétlenül érzed neked/rólad szólónak, de még így is rávilágíthat a komfortzónád „természetére”. Arra, hogy mennyire tág, mennyire nyitott. Hogy mennyire sokfélék az élettapasztalataid! Elgondolkodhatsz azon is, hogy a lista alapján mennyire vagy konform (szabálykövető, alkalmazkodó), illetve mennyire lehet téged bevonni extrémebb dolgokba? Egy mini vázlat az élményeid, megéléseid jellegéről.

A tapasztalataink tesznek bennünket igazán egyedivé. A csonttörést persze érdemes elkerülni, nem kell szaladnod nudistastrandra, ha távol áll tőled a „műfaj”, vagyis a listát nagyvonalúan kezeld. Azok a dolgok igazán érdekesek ezen a listán, melyek megállítanak, megpiszkálnak benned valamit. Amit nem érzel idegennek, ami vonz. A listát továbbgondolhatod, testreszabhatod – és ezzel máris tettél egy lépést a járatlan út felé. Fókuszálj arra, mi minden foglalkoztat, mi minden tetszik, amit szívesen kipróbálnál, átélnél, megtapasztalnál.

Ha vonz az ismeretlen, ne habozz! Készíts heti, havi, éves listát! Tágítsd a komfortzónád, ismerd meg magad új helyzetekben, gyűjts élményeket, szerezz tapasztalatokat! Mindeközben a járt útról sem kell letérned.

 

– MM –

Nyitókép: Pavel Danilyuk/Pexels

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

2 × 3 =

hirdetés