Nelli és Levi házat épít (9.) A hatósági engedélyre és a hitelszerződésre várva

Nelli és Levi Budapest vonzáskörzetében, családi házas zöldövezetben építi fel az otthonát. A tervezés és a kivitelezés folyamatáról, az aktualitásokról hetente olvashatunk Nellitől, aki amellett, hogy dokumentálja a történéseket, igyekszik hasznos információkkal szolgálni, így pénteki beszámolói révén nyomon követhetjük, mi mindennel jár egy kertes ház megvalósítása. Az eddig megjelent 8 összeállítás itt olvasható. A múlt héten szünetelt a bejegyzés, mivel a tervdokumentációk kalandos beadását követő napokban érdemi haladás nem történt. Lássuk, tud-e Nelli fejleményekről hírt adni.

Látványos előrelépés az utolsó bejegyzésem óta nem történt, azt leszámítva, hogy megkaptuk az engedélyezési tervdokumentáció hiánypótlási felhívását. Szerencsére nagy léptékű dolgokon nem kell változtatni, de így is egy oldalnyi módosítást soroltak fel. Emiatt múlt pénteken találkozunk újra az építésszel és átbeszéljük a még levegőben lógó kérdéseket. Azt mindenképpen biztatónak tartom, hogy a törvényileg hagyott egy hónap helyett már egy héttel a beadás után reagált a hatóság. Féltem, hogy húzni fogják az időt, vagy utolsó pillanatra hagyják a hiánypótlás bekérését, ami mind-mind a mi időnkből venne el.

Most megint nálunk van a labda, remélem, hétfőn be is tudjuk nyújtani a hiánypótlást.

Közben megjött a jó idő, ezért egyre több időt töltünk kint a telken és tisztogatunk. Nézegetem, hogy melyik növényt érdemes megtartani, melyiket nem, melyek vannak rossz helyen, s ezért kell megválnunk tőlük. A mandulafa a hétvégén már bimbózott, de olyan gyorsan jön a felmelegedés, hogy már a tavaszi hagymások jó része is előbújt.

Lassan már nem lehet tovább halogatni a villanyóra átszerelését, ezzel mindenképpen ELMŰ által regisztrált villanyszerelőt kell megbíznunk. Pontosan megszabják ugyanis, hogy milyen plexi bura alatt lehetnek a villanyórák, milyen távolságra a kerítéstől, hogy a leolvasó az utcáról is láthassa.

Mivel lesz kerti világítás, hőszivattyú, s lesznek napelemek is, ezért több villanyórára lesz szükségünk. A terveink szerint az utcáról légkábelen jön be az áram, de a villanyóra vonalától a föld alatt szeretnénk vezetni.

A hitelszerződést még mindig nem sikerült aláírni; a napokban engem is bele kellett foglalni a szerződésbe, mint társigénylőt, ezzel tovább húzódik az ügy. Vannak érdekes momentumai a hiteligénylésnek, de be kell látni, hogy a bankok túlbiztosítják magukat és ők diktálnak. Vagy elfogadjuk a feltételeiket, vagy nem írják alá a szerződést.

Az apróságok hada ezzel nem ér véget; elérkezett a pillanat, amikor már generálkivitelezőktől is be kell kérnünk árajánlatokat, emellett a nyílászárókra és a szigetelésre is külön kérünk ajánlatot. Természetesen csak olyan generálkivitelező jöhet szóba, aki engedi, hogy mi is hozzunk ajánlatokat az egyes elemekre.

Tippek: már korábban is írtam, de újra bebizonyosodik, amikor nálunk a labda, gyorsan cselekedjünk, hiszen nekünk a legfontosabb minden szereplő közül, hogy haladjanak a dolgok. Nálunk remek példa a villanyóra, ami az omladozó házikó falán van, így addig nem tudjuk azt ledönteni, amíg az órát nem helyezzük át. Komplett Gantt-diagramot lehetne az építkezésről kreálni…

(A Gantt-diagram az idő függvényében ábrázolja a tevékenységeket. Leolvashatók róla az egyes résztevékenységek kezdeti és befejezési időpontja,i valamint a teljes folyamat időszükséglete is, a szerk.)

Nyitóképünk illusztráció | Látványterv: SXC

Nelli

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 5 =

hirdetés