Nelli és Levi házat épít (18.) Végre kézben a jogerős építési engedély, az alapozásra még várni kell

Nelli és Levi Budapest vonzáskörzetében, családi házas zöldövezetben építi fel az otthonát. A tervezés és a kivitelezés folyamatáról, az aktualitásokról hetente olvashatunk Nellitől, aki amellett, hogy dokumentálja a történéseket, igyekszik hasznos információkkal szolgálni, így pénteki beszámolói révén nyomon követhetjük, mi mindennel jár egy kertes ház megvalósítása. Az eddig megjelent 17 összeállítás itt olvasható >> 

Alapozás előtt

Nelli a telken a kutyusával

Még mindig várunk a kivitelezők árajánlataira. Hiába van már végre a kezünkben a jogerős építési engedély, s kaptuk meg a tervezőtől a javított kiviteli tervet, még mindig nem ejtettük meg az első kapavágást. Pontosítok: az első kapavágáson már túl vagyunk a kertben, de a ház alapozása nem kezdődött el.

Tereprendezés

Mivel az egész telek lejtős, ráadásul a föld elég agyagos, a statikus számításai és ajánlásai alapján folyik majd a munka. A telek lejtését fogja követni a ház, két szinteltolás lesz. Pince nem épül. Az egyik szinteltolás viszonylag nagy, ezért ott a talajjal érintkező függőleges fal lényegében pincefalnak tekinthető. Komoly tereprendezésre lesz szükség; van, ahol el kell venni a talajból, máshol pedig fel kell tölteni földdel. Nagyon örülnék neki, ha se hozni, se vinni nem kellene földet, hanem telken belül megoldható lenne az ideális elosztás.

Tájolás

A nappali és az étkező a kert felé fog nézni, a bejárat nem az utcára néz majd, hanem a ház közepén lesz. A bejárat és a hálók keleti tájolásúak, a közösségi területek pedig dél-keletről, délről, dél-nyugatról kapnak fényt. Az alárendelt helyiségek az északi oldalon lesznek.

Feng Shui

Említettem korábban, hogy bár nem a Feng Shui elvei alapján épül a ház, ahol tudok, figyelek az energiákra. A hangszeres sarok például az alkotókészség területére kerül; ez nem is szándékos tervezés, hanem a véletlen műve. (Bár nem hiszek a véletlenekben).

Az egyetlen részlet a házon, amit kifejezetten a Feng Shui miatt kértem: a nappaliban a két ablak és a köztük lévő távolság, ugyanis arra a falra kerül majd az a nagy főnix kép, amit Levinek készítettem pár éve a szülinapjára. Sajnos a vécé Feng Shui szempontból rossz helyen lesz, de ezt a helyiséget szinte lehetetlen jó helyre tenni. Már most készülök azon területek, részletek ellensúlyozására, melyeket a Feng Shui szerint máshogy kellett volna kialakítani. Alapvetően az iránytű iskola alapján gondolkodom – hosszú távon szeretnék harmóniát a házba -, de például a csoportunknak kedvezőtlen területeket sem fogom mostohán hagyni.

A színekre, az anyagokra és a formákra már most figyelek. Apróságokat már karácsony óta vásárolgatunk, hogy az utolsó pillanatban ne azzal kelljen szembesülnünk, mennyi minden hiányzik ahhoz, hogy élhető legyen a ház.

Tippjeim

Türelem! Sajnálom, hogy elvesztetem a türelmemet – ez az előző posztomban is érzékelhető volt. Kicsit pihentem, félretettem az építkezés témát pár napra, és visszanyertem a türelmemet. Még el sem kezdtük lényegében az építkezést, máris felkaptam a vizet – márpedig a hiszti, vagy a türelmetlenség nem visz előre… Másik tippem: aki nem is ismeri a Feng Shui tanait, irányelveit, annak érdemes egy kicsit utánaolvasnia! Lehet, hogy egy egyszerű szoba átrendezés meghozza a vágyott változást az életünkbe!

Nyitókép: Illusztráció | Free Images

Nelli

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 × egy =

hirdetés