Hurrá, építkezünk! Segítség, építkezünk! (20.) Gyártás alatt a háromszoros üvegezésű fa nyílászárók. Hogyan készülnek a speciális hőszigetelő ablakok?

Két kislányt nevelő házaspár 2012. októberében építkezésbe kezdett Szombathelyen; közel passzívház minőségű, fokozottan energiatakarékos lakóház lesz az otthonuk. A kivitelezési folyamatról Haitzmann Ágnes, az egyik tulajdonos-építtető számol be hétről-hétre, fotókon is rögzítve a főbb munkafázisokat, szubjektív meglátásait is megosztva az olvasókkal.

20. hét

Könnyűnek és légiesnek egyáltalán nem nevezhető egyik ablak sem, amely a házunkhoz készül. Egy bemutatódarabot fogtam még csak a kezemben, nem is teljes darabot: egy tok és egy ráma sarkát. Ezen jól megfigyelhető a nyílászáró keresztmetszete, szerkezete. Na, ez is igen súlyos volt, és ha elképzelek belőle egy 1,5 méter x 2,3 méteres példányt… Alig hihető, hogy emberi erő elbírja, ez ugyanis kb. 100 kg-ot nyom! A nappalinkban ebből három is lesz.

Zajlik az ablakok gyártása abban a körmendi gyárban, amely a passzívházakban használatos nyílászárókhoz hasonlót állít elő, nekünk. Ígéretük szerint már nem kell sokat várni, hogy szépen, egyesével csomagolva a telkünkre kerüljenek, talán a következő blogbejegyzés már a beszerelésükről szól, de addig is, utánajártam, hogyan készülnek ezek a fa-üveg szépségek.

Rögtön a folyamat megismerésének legelején meglepetés ért. A gyár Németországból hozat fa alapanyagot – borovi fenyőt –, 6 méteres szálakban, de nem is ez az igazi furcsaság, hanem az, hogy ezek már eleve 4 rétegben ragasztottak, hosszában pedig kb. 40 centis darabokból összetoldva készülnek. Kiderült, hogy amit én szimpla fának hittem, az már egy csomó műveleten keresztülesett, hogy a mi ablakaink alapanyaga lehessen. Ilyen 6 méteres szálakból jócskán tart raktáron az üzem, de addig nem nyúlnak hozzájuk, amíg konkrét megrendelés nem érkezik.

Ha már tudják a pontos üvegosztásokat, méreteket, színeket és egyéb kívánságokat, először is egy olyan 4 fejes gyalugéppel esnek neki a fának, amely egyszerre munkálja meg minden oldalát, hogy az megkapja az előírt vastagságát. Némi ráhagyással méretre szabják őket, majd az üzemcsarnok másik felébe kerülnek, ahol a CNC gép immár precízen, a kellő méretre vágja, miközben csapolásokkal, falcokkal látja el. A leendő ablakkeret négy oldalát ezután – beragasztózott csaphelyekkel – a keretprésbe küldik, és jó erősen összenyomják. Kifúrják még a zárak és a kilincsek helyét, ami után már igencsak hasonlít későbbi önmagára, mondhatjuk, hogy szerkezetkész, de még sok a munka vele.

Jöhet a felületkezelés. A keretet először szálfelhozó folyadékba merítik, amely kiemeli a benyomódásokat, így lesz a lehető legegyenletesebb a páckép. Csiszolás következik, aztán rákerül az alapozó réteg – ez a festék, illetve a rovar- és gombaölő szer egyvelege. Ezt követi a köztes fedőréteg, az újabb csiszolás, majd a vastag rétegű, vizes bázisú fedőlazúr felhordása. Most már nemcsak szép színű a keret, hanem UV-álló is. Festés után szárítás vár rá, és elmondható, hogy készen van. Bár ez még nem ablak, csak keret…
Küldik a vasalat-összeszerelő sorra, ahol felszerelvényezik, rákerül a zár is, majd ugyanezen a soron továbbhaladva az üvegező részlegre kerül. A mi ablakainkba egy 44 mm-es üvegszerkezetet építenek, amely 3 tábla 4 mm-es üvegből és közöttük 16 mm-es távtartókkal kialakított, argon gázzal töltött résekből áll.

Az ablakgyártó üzem ezeket készen veszi egy szerződött üveggyártól, amely a konkrét megrendeléshez gyártja le őket. A két külső üvegréteg fémbevonatos, ún. low-E üveg (erre a jobb hőszigetelés miatt van szükség), a középső sima víztiszta üveg, más néven float. Méretre vágják, mossák, szárítják, és a távtartókkal összeszerelik. Esetünkben műanyag, ún. meleg perem köti össze az üvegeket, aminek a hőátbocsátás akadályozása miatt van jelentősége. Ha fémet használnánk, jobban vezetné a hőt, így rontana az ablak minőségén, hiszen több hő tudna távozni általa. Összeszerelve, de még össze nem préselve kerül az üvegszerkezet a gáztöltőbe, ahol az üvegrétegek közül kiszorítják a levegőt, és bejuttatják az argon gázt, majd rögtön össze is préselik, és körbetömítik. Ez a darab jut el sokféle méretben és formában az ablakgyárba, ahol beillesztik a rámába, az ellentétes sarkokban ékelik, és a beszegező léccel befogják. Semmi izgalom, rejtett szegezésről van szó, a xiloplastos falcok ugyanis takarnak.

Az ablakok ezennel készen állnak arra, hogy a csomagolóba vigyék, és egyenként bebugyolálva házhoz szállítsák őket. Nagyon várom őket!

Fotók: Haitzmann Ágnes, Green Press

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

15 + tizenkettő =

hirdetés