A passzívháztervezők otthona is energiatakarékos?

Vajon a passzívház-technológia mellett elkötelezett építésztervezők, mérnökök, kivitelezők maguk is passzívházban laknak? Ha a szakemberek többsége nem is propagálja, jó páran elmondhatják közülük, hogy energiatakarékos, passzívház minőségű házban élnek. 

Hazánk egyik legfoglalkoztatottabb passzívház kivitelező cégének vezetője, Boros Károly okl. magasépítő üzemmérnök, épületfenntartó szaküzemmérnök 2009-ben Tényőn építette meg első minősített passzívházát. (Ekkoriban készült el az első minősített magyar passzívház is a Pest megyei Szadán.) Boros Károly kísérleti projektként vágott bele az építkezésbe; nagy volt a tét, s mint mondja, megfizette érte a tanulópénzt, de végül sikerült elérnie a passzívház minőséget. A tényői lakóépület ma már az egyik legismertebb passzívház Magyarországon, többször fogadnak látogatókat. A házban Boros úr él a családjával.

Prof. Wolfgang Feist fizikus, akit a passzívház-elmélet megalkotója 1991-ben építette meg a világ első passzívházát a németországi Darmstadt-Kranichsteinben, a négylakásos társasház egyik lakásában a professzor lakik.

Évekig Feist professzor munkatársaként dolgozott a darmstadti Passzívház Intézetben a magyar származású mérnöknő, Sariri-Baffia Enikő okl. építőmérnök, passzívház-minősítő, akiről szintén elmondható, hogy saját tervezésű passzívházban él a családjával. A szakember vezette be Magyarországon 2011-ben a hiánypótló, nemzetközi képesítést nyújtó Minősített Passzívház Tervező képzést.

Érdemes lenne persze azokat a szakembereket is megemlíteni, akik építkezés helyett a passzívház-minőségű lakás- és épületfelújításban láttak nagyobb fantáziát. Van, aki “csak” egy nagyobb lakrészt alakított ki a passzívház-technológia egyes elemeinek alkalmazásával: árnyékolással, szuperszigeteléssel, hővisszanyerős szellőztetőrendszerrel.
Passzívház-minőségű felújítással is kiváló eredményeket lehet elérni; kifejezetten energiapazarló társasházi lakás energiahatékony felújítására is van példa Magyarországon, például Gödöllőn.

A passzívháztervezésre specializálódott angol Bere:Architects építésziroda alapítója, Justin Bere is saját magának tervezte, építette meg a cég első passzívházát 2000-ben. Az épület évekig irodaként működött; az iroda 2012-ben kiköltözött, a tervező azóta újra itt lakik. Az építésziroda weboldalán olvasható ismertető szerint Wolfgang Feist is járt a The Muse Towards passzívházban, és a kiváló energetikai mutatókat (például a rendkívül alacsony fűtésigényt) látva brit úttörő projektként méltatta Justin Bere munkáját.

A passzívházakról >>

Justin Bere passzívháza képekben

 

 

 

 

 

Fotók: Bere:Architects
hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy + tizenhat =

hirdetés