Nelli és Levi házat épít (2.) Szakikeresés, avagy fontos az összhang az építésszel

Ha minden a tervek szerint halad,  Nelli és Levi közös életének nagy álma válik valóra 2014-ben: a fiatal pár Budapest vonzáskörzetében, családi házas zöldövezetben építi fel az otthonát. A tervezés és a kivitelezés folyamatáról, az aktualitásokról hetente olvashatunk Nellitől, aki amellett, hogy dokumentálja a történéseket, igyekszik hasznos információkkal szolgálni, így pénteki beszámolói révén nyomon követhetjük, mi mindennel jár egy kertes ház megvalósítása. A sorozat első részében arról olvashattunk, hogyan találtak rá a megfelelő telekre, ezúttal azt meséli el Nelli, mennyire volt könnyű fellelni a megfelelő építészt, s hogyan alakult vele a közös munka.

Mivel a telek megtalálását Levi nyári szülinapjához kötöttük – majdnem sikerült is tartani a határidőt -, ezért az építkezés indítását az én szülinapomra szeretnénk időzíteni. Március elején születtem, ezért az időjárás közbeszólhat, de az első kapavágást mindenképpen megejtjük majd akkor. Az idei karácsonyt már az új házban szeretnénk tölteni, ahol kényelmesen elfér az egész család.

A mögöttünk lévő alig fél év gyors lépéseket követelt tőlünk folyamatosan. Konkrét elképzeléseink voltak az álomházzal kapcsolatban, ezért olyan építészt kellett találnunk, aki hasonló stílusú épületeket tervez, mint amilyen nekünk tetszene. Levi édesanyja tudott is ajánlani egy fiatal tervezőt, aki ugyanúgy szereti a kockaházakat és a fenntarthatóságot, mint mi.

Vele szeptembertől decemberig dolgoztunk együtt, jó vázlatterveket készített nekünk, és néhány makettet is kaptunk tőle. Próbálta a programunkat (ezzel a szóval fejezik ki a megrendelő igényét) összhangba hozni a telek adottságaival. Ötletes tervekkel állt elő; az egyik meg is ihletett minket, parányit újragondolva.

Az épület modellezése

Az egyik vasárnapi ebédnél Levi szüleinél átrendeztük kicsit a tervet, ide-odatoltunk néhány falat, kivettünk, hozzátettünk elemeket és kialakult az a forma, ami mindkettőnknek tetszik.

Az építész azonban ezt nem tudta jóváhagyni; már nem az a terv volt, amit ő álmodott meg. Nehéz lett volna kompromisszumos megoldásra jutni, mivel ő is, mi is a saját verziónkhoz ragaszkodtunk. Levi nagyon ügyel arra, hogy kívülről mutatós legyen a ház, engem pedig sokkal inkább az foglalkoztat, hogy belülről milyen lesz. Nem vagány, esetleg formabontó épületet szeretnék, hanem igazi otthont. Elszámoltunk hát az építésszel, mivel ő nem szeretett volna olyat tervezni, ami nincs teljesen összhangban az elképzeléseivel.

Így helyezkedik el a telken a születendő ház

A döntés és az elválás épp a karácsonyi ünnepek előtt történt; engem ez kissé megrémisztett, hiszen egy terv engedélyeztetése több hónapot is igénybe vehet; úgy éreztem, veszélybe kerülhet a márciusi kezdés.

Alacsony energiafelhasználású épületet képzelünk el

Gyűjtjük az ötleteket, inspirálódunk. Nyitottabb szemmel éljük a mindennapjainkat, s például olyan apróságokra is figyelünk tervezésnél, hogy melyik csaptelepet könnyű használni, tisztán tartani, sőt, olyan részletkérdések is foglalkoztatnak, hogy a hajszárítónak legyen majd rendes helye az új házban.

Ha tudatosan feltárjuk a mindennapi rutintevékenységek során bosszantó mozzanatokat, élhetőbb környezetet tudunk magunknak teremteni. Engem az enteriőrben rejlő kihívások, Levit pedig az alacsony energiafelhasználás lehetőségei hozzák lázba. Nem passzívházat fogunk építeni (ennek főleg anyagi akadályai vannak), de mindenképpen energiahatékony, alacsony energiafelhasználású épületet képzelünk el.

Ilyen lesz a konyha? Nelli számítógépes programmal már látványterveket is készített a helyiségekről

Látványterven a hálószoba. A nyitóképen a tervezett fürdőszoba látható

A gázt nem fogjuk bevezetni a házba, hiába van telken belül a gázcsonk. Eddig a hőszivattyú és a napelem-rendszerek merültek fel, mint alternatív energiaforrások. Mostanság számolgatjuk, hogy melyiknek milyen előnyei vannak, és árban mik a különbségek. Itt nem csak a kiépítésre gondolok, hanem később a működési időszakra is. Fontos számunkra a vízfelhasználás kérdése is, a szürkevízkezelés és -felhasználás, az esővíz gyűjtés is.

Mivel végesek az anyagi forrásaink, biztos vagyok benne, hogy sok kompromisszumot kell még kötnünk, de abban egyetértettünk, hogy nem szabad spórolnunk a ház azon elemein, melyeket később nem, vagy csak nagy költségek árán tudnánk megváltoztatni, javítani. Ide tartozik a szigetelés, a falazat, a fűtési rendszer, a tetőszerkezet és a nyílászárók is.

Tippek, tanulságok

Nem biztos, hogy az az építész lesz a megfelelő, akivel elkezdjük a munkát! Ne féljünk menet közben szakembert váltani, ha úgy érezzük, nem jó irányba halad a tervezés.

A beépített elemeken nem szabad spórolni! Ezeknek a javítása ugyanis sokkal fájdalmasabb kiadás lehet, mint például egy rosszul megválasztott ülőgarnitúra cseréje.

Járjunk nyitott szemmel és füllel! Nem tudhatjuk, mikor, hol találkozunk a legjobb ötletekkel és megoldásokkal.

Nelli

A cikk alatti címkére – Nelli & Levi házat épít – kattintva olvashatók a sorozat eddig megjelent cikkei.

 

Ajánló

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizennyolc − 3 =

hirdetés