Hurrá, építkezünk! Segítség, építkezünk! (12.) Hová tűntek a tetőcserepek? Miért van “szürke ponyva” a tetőn? Az év végi hajrá után jövőre folytatódik az építkezés

Két kislányt nevelő házaspár építkezésbe kezdett Szombathelyen; közel passzívház minőségű, fokozottan energiatakarékos lakóház lesz az otthonuk. A kivitelezési folyamatról Haitzmann Ágnes, az egyik tulajdonos-építtető számol be hétről-hétre, fotókon is rögzítve a főbb munkafázisokat, szubjektív meglátásait is megosztva az olvasókkal.

12. hét

Dicséret helyett szolid letolást kaptam a minap tető alá került házunk miatt, de semmi pánik, vicces volt a helyzet. A telek közelében gyakran elsétáló barátnőm aggódva hívott telefonon, ismerve a karácsonyig kitűzött célunkat, hogy ugyan miért áll az építkezés, sehol egy munkás, és a cserepek sincsenek még fent. Csak egy szürke ponyvát vélt látni a tetőszerkezet felett, gondolván, így védjük az időjárás viszontagságaitól. Őszinte csalódottság volt a hangjában, de megnyugtattam: a cserepeket látja! Kis csend a vonal végén, és én tudtam, hogy ebben most nem egyezik az ízlésünk. Sebaj. Azért jó lesz itt szomszédolni, ugye?

A poént már lelőttem: a tervünk sikerült!

Az ünnepek előtti utolsó héten felkerültek a tetőcserepek a házra. Kissé sietősen, mégis elcsigázva rakták embereink a súlyos darabokat, gondolatban talán már otthon jártak, heteket vártak ugyanis ismét arra, hogy hazautazhassanak. Most egy hosszabb szünetre. Én megértettem őket, és egyáltalán nem ütköztem meg azon, hogy a szarufák végül mégsem lettek mindenütt lefestve, mert nem ez volt a lényeg.

Elég bajuk akadt azzal, hogy a nyílegyenes sorokban felrakott cserepek oszlopban is jól mutassanak, vagyis a mintázat minden irányból tökéletesen pontos legyen. Volt, hogy egy-két sort vissza is szedtek, nem szólhatok egy szót sem. Egy sáv fólia felrakása után néhány sor északon, aztán át a déli oldalra, majd ha szintbe értek, vissza az északira, fólia, cserép, és így tovább, hogy mindig egyenletes terhelést kapjon a szerkezet. Láttam, mennyire boldogok, amikor az utolsó sor fölött, a taréjon rakják a kúpcserepeket… Pedig a munka előtt még örömüknek adtak hangot: könnyű dolguk lesz, mert viszonylag egyszerű tető fedi a házunkat.

Nyeregtető, amely az északi és a déli oldalon cserepekkel borított, a két rövidebb oldalra pedig oromfalat tervezett az építészünk. Ez utóbbiak még nincsenek a helyükön, de hamarosan átmeneti védelmet kap a padlástér, most ugyanis még rendesen befúj a szél.

Tetőcserép: a beton, vagy a kerámia a jobb?

Az egyszerűbb tetőcserepek közé sorolom az általunk választott fajtát, láttam nagyon cifrákat is. A színe, mint az már kiderült, szürke, az anyaga pedig beton. Egyelőrecsak előnyökről hallottam, amelyek a beton mellett szólnak a kerámiával szemben, de őszintén szólva ezen nem sokat gondolkodtunk, és nem mondhatnám, hogy különösképpen tudatos lett volna a döntésünk. Az biztos, hogy tartósabb, a viharos szélnek és a jégesőnek jobban ellenálló típus ez, és bár nagyobb a fajlagos súlya, mégsem terheli meg jobban a tetőszerkezetet, mint a kerámia anyagú. Egy négyzetméterre alig 10 lapot kell tenni, szaporább vele a munka is. Gondolom, a cserepek színe tartós lesz, megtudtam ugyanis, hogy többszörös lakkréteggel vonták be a felületüket. Ellenáll az UV-sugárzásnak, és még a mohásodásnak is.

A válaszfalak felhúzása következik – a munka januárban folytatódik

A brigád a hét közepén levonult a terepről, és valószínűleg csak az újévben folytatódik a munka az építkezésen. A tervek szerint, persze az időjárás függvényében, januárban a válaszfalak felhúzása következik, 10 centiméteres falazóanyaggal. Ezek a födémhez érkezés előtt, a mennyezeti sávban belső vakolást kapnak majd a légtömörség biztosítása miatt. Bevakolják és beragasztják továbbá a külső nyíláskereteket, majd a helyükre kerülhetnek az ablakok, teraszajtók. Talán már január közepén, ha a nyílászárókat valóban beépítették, megkezdődhet a villany-, illetve a gépészeti alapszerelés. Ezek hangsúlyozottan csak körülbelüli elképzelések, tehát semmi fogadkozás és újabb konkrét cél, bár nem okozna nagy meglepetést, ha a továbbiakban is tartani tudnánk az ütemtervet.

Ahogy közeledett a hétvége, már én is ritkábban látogattam ki a telekre, több okból. Karácsonyra készülődik kis családunk, az időnket jórészt itthon töltöttük, az asztal körül. Barkácsolva, főzőcskézve, együtt. Jövőre ezt már egy új otthonban tesszük!

Áldott ünnepet mindenkinek!

Fotó: Haitzmann Ágnes, Green Press

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenkilenc − tíz =

hirdetés