Hurrá, építkezünk! Segítség, építkezünk! (11.) Tetőszerkezet őrségi borovi fenyőből. Jó ütemben halad a tetőépítés. Kezdődik a cserepezés

Két kislányt nevelő házaspár építkezésbe kezdett Szombathelyen; közel passzívház minőségű, fokozottan energiatakarékos lakóház lesz az otthonuk. A kivitelezési folyamatról Haitzmann Ágnes, az egyik tulajdonos-építtető számol be hétről-hétre, fotókon is rögzítve a főbb munkafázisokat, szubjektív meglátásait is megosztva az olvasókkal.

11. hét

Egészen ház formája kezd lenni annak az építménynek, ami a telkünkön kinőtt a földből! Jó körbejárni, felnézni rá, hiszen immár áll a fa tetőszerkezet, ráadásul itt-ott megkezdődött a takarólécek, a szarufa végének festése. Jó jel az is, hogy a cserepek – igaz, pénteken még raklapokon – szintén fent vannak.

Beköszöntött a kemény tél, de jól halad a munka

Cudar idő volt a héten, és bár a brigádunk egy szóval sem panaszkodott, azért az látszott, hogy a mínusz 10 fokos délelőtti hideg őket is kikezdi. Pirkadattól napnyugtáig a terepen voltak, egyszer-egyszer vonultak csak le teázni vagy ebédelni, nem csoda hát, ha lassabban járt a kezük, szótlanabbak voltak, mint máskor. Váltig állították, hogy nem vészes a helyzet, pedig belegondolni is rossz, hogy amíg én fél óra alatt képes voltam csonttá fagyni, ők órákon át dolgoztak a szabadban. A hét elején legyártották a tetőszerkezetet a fatelepen. Ez volt az a mozzanat, amit kicsit korábban reméltünk, de utólag ennek a pár napnak, ami az ütemtervet illeti, semmi jelentősége. Ha mégis lesz, akkor az csak a következő napokra jósolt ónos eső miatt lehet, de bízunk a szerencsében, ami eddig sem került el bennünket. Ha helyükre kerülnek a cserepek, jöhet bármi…

Őrségi borovi fenyőből készült a tetőszerkezet

Az általunk felkért faipari cégnél egyébként roppant gördülékenyen ment minden. Akit untatnak a részletek, most ugorjon, de komolyan nagyon érdekes a folyamat, amin a gyönyörű fa keresztülment.

Nincs sok munkás a telepen, de nem is kell, mert minden gépesítve van. A fát a közelből, az Őrségből hozták: borovi fenyővel dolgoznak. Az épülő háznál felvett precíz méretekkel és adatokkal egy milliméter pontos tervet készítettek, majd írtak egy faanyaglistát. Kiválogatták, előkészítették, ahol kellett, legyalulták a faanyagot, és ezután ment minden a CNC szabászcsarnokba. Itt ugyanaz a kolléga, aki egy emelettel feljebb, a számítógép előtt ülve rajzolt, számolt és tervezett, most a gépeket kezelte, és egy program segítségével vágta méretre, munkálta meg a tető elemeit. Egy kézben van a teljes folyamat.

Az egyes alkotórészek tehát összerakásra készen, csapolásokkal együtt legördültek a gépsorról, végül megszámozták őket, hogy a helyszínen lévőknek megkönnyítsék a munkát. Ezzel még nem volt vége a dolognak, egy úgynevezett impregnáló kádba eresztették a fákat, hogy a gomba és rovar elleni védettséget megadják nekik.
Mint megtudtam, sok helyütt, ahol az építkezés helyszínén ácsok szabják méretre a már korábban kezelőanyagba merített fát, később bizony gondot okoz, hogy a friss vágási felületek védőanyag nélkül maradnak. Nos, itt ez kizárva, a telepen állították, hogy ez a legjobb, ami a tetőszerkezettel történhet: már méretre szabva úsztatják meg őket a vegyszerben. Egy kerek nap, és az anyag fixálódott.

Mint valami építőjátékot, úgy rakták össze

A házunknál aztán, mint valami építőjátékot, úgy rakták össze az elemeket a szakik. Óráról órára állt fel a teljes szerkezet, látszólag nagyon könnyedén. Hihetetlen volt, úgyhogy jól rá is zoomoltam a csavarokra, de sehol egy csálé illesztés, egy kicsi túllógás, semmi. Laikus szemmel tökéletesnek tűnt.

Közben a műhelyben lefestették azokat a takaróléceket, amelyek a bejárati ajtó fölötti tetőrészen, a terasznál, illetve körben látszódnak majd, ha valaki a túlnyúlásokra felnéz. A fa dió színt kapott, ahogy a szarufák végei is, utóbbiakat azonban már kint, a helyszínen festik le az embereink. Ehhez már hozzákezdtek.
Jöhet a cserepezés!

Nemrég a tüzép telepen kiválasztott cserepeink is megérkeztek, és a raklapokat a középfőfal vonalában felrakták a födémre. Egyelőre, e sorok írásakor, ezek még kicsomagolásra vártak. Ha addig nem jön az eső vagy a hó, a hétvégén megkezdik a fiúk a pakkokat. Hogy karácsonyra tényleg tető alá kerül-e a ház? Egy hét, és kiderül.

Fotó: Haitzmann Ágnes, Green Press

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 1 =

hirdetés