Nelli és Levi házat épít (4.) A Program, azaz mire is van szükségünk?

Ha minden a tervek szerint halad,  Nelli és Levi közös életének nagy álma válik valóra 2014-ben: a fiatal pár Budapest vonzáskörzetében, családi házas zöldövezetben építi fel az otthonát. A tervezés és a kivitelezés folyamatáról, az aktualitásokról hetente olvashatunk Nellitől, aki amellett, hogy dokumentálja a történéseket, igyekszik hasznos információkkal szolgálni, így pénteki beszámolói révén nyomon követhetjük, mi mindennel jár egy kertes ház megvalósítása. A sorozat első részében arról olvashattunk, hogyan találtak rá a megfelelő telekre, a második részben azt mesélte el Nelli, mennyire volt könnyű fellelni a megfelelő építészt, s hogyan alakult vele a közös munka. A harmadik részből megtudhattuk, honnét merítenek inspirációkat otthonuk kialakításához. Ezúttal magát a Programot ismerhetjük meg: milyen, amikor az álmok az építész tervezőasztalán – a valósággal – találkoznak?

Program. Ezt a kifejezést eddig ilyen formában nem ismertem, vagy csak nem figyeltem rá, mert még nem használtam. Az első építészünktől hallottam először; találkoztunk, meg akart minket ismerni. Érdekelte, milyen életet képzelünk el, s ehhez milyen házat társítunk, azaz mi a programunk.

Amikor még csak álmodoztunk egy saját házról,

kitaláltuk, hogy végigmegyünk gondolatban egy igazi álomház összes helyiségén. Persze tisztában voltunk azzal, ha mindez megvalósul(hat)na, luxusvillát építenénk, de amikor az ember még csak az ábrándozás szintjén éli bele magát a saját ház gondolatába, nem nagyon foglalkozik az árakkal. Fokozatosan jutottunk el fejben az álomlaktól a számunkra ideális otthonig.

Mindkettőnket a fenntartható életmód, a környezettudatos szemlélet jellemez,

így már a képzeletbeli álomotthonnál is feltört bennünk az érzés: sok lenne ez a lelkünknek! Nem kell több száz négyzetméteres villa a boldogsághoz!

Milyen lett volna az álomház?

Természetesen egy hatalmas környezetbarát villát álmodtunk meg, amely közvetlenül a tengerparton áll, minden nap süt a nap, egészségesen és boldogan szippanthatjuk be a sós levegőt. Van benne egy félszuterén, játékszobával, bárrésszel, na és edzőterem meg szauna. A szaunához fürdőszoba is dukál, s ha már a vizet úgy is bevezetjük, ide kerülne a mosókonyha. A földszinten hatalmas télikertet alakítanánk ki, csodás, egzotikus növényekkel – télen-nyáron gyönyörködhetnénk bennük -, lenne egy teraszunk, amerikai konyhás nappalink, könyvtárszobánk, dolgozószobánk, fürdőszobánk, s persze előtér. Az emeleten egy kényelmes erkély, 4 hálószoba, fürdőszoba.

Ilyen lenne az álomotthon? Természetesen nincs szükségünk ilyenre. Egy ekkora villa könnyen erőddé válhat, s azon kapja magát az ember, hogy lassan annyi időre sem mozdul ki otthonról, amennyit egy levél postázása igényel, sportról vagy közösségi eseményekről nem is beszélve.

Milyen a számunkra ideális ház?

Alacsony energiafelhasználású lakóépület – a gázt sem vezetjük be! Egyszintes téglatest, sok ablakkal, egy szép nagy terasszal, ahol tavasztól őszig lehet kint kávézni reggelente és ebédelni. A nappali, az étkező és a konyha egy légtérben lesz – ez lesz a ház lelke. Ha otthon leszünk, időnk nagy részét itt fogjuk tölteni, itt fogadjuk a barátainkat és rokonainkat.

Ettől egy kis szinteltolással különül majd el az intimebb rész a hálószobákkal, a fürdőszobával és egy háztartási helyiséggel. Ez az igazi programunk. Nem szeretnénk akkora házat építeni, amiben meg sem találjuk egymást. Kényelmes otthonra vágyunk, amit mindenki a saját ritmusában használhat, s ahol sok időt tudunk együtt eltölteni. Olyan otthont, ahol nincs kirekesztve a közösségi életből az, aki éppen főz, s ha majd lesznek gyerekek, fel tudjuk őket küldeni este a csendes lakrészbe aludni, akkor is, ha izginek találják, hogy a felnőttek trécselnek a nyárestén.

Tippjeim a program kapcsán

Amit mindenképp fontos átgondolni tervezés előtt: melyek tevékenységek, helyiségek fontosak annyira, hogy mindenképp benne kell lenniük az adott programban. Nekünk a háztartási helyiség jó példa erre: nagyjából tíz négyzetmétert vesz el az alapterületből, de cseppet sem nevezhető kényelmesnek és meghittnek, ha a szárítót a nappaliban kell kerülgetni. A dolgozószobáról viszont le tudtunk mondani, bár eleinte azt hittük, nekünk kell. Az irodám elfér nagyjából 1 négyzetméteren, a laptopomon tárolom a legtöbb munkát, és a környezettudatosság jegyében már egyébként sem kérünk papíralapú csekkeket vagy bankkivonatokat, így azokat sem kell porosodó mappákban tárolni. Szóval a dolgozószobáról lemondtunk. Az étkezőben fogunk dolgozni vagy a nappaliban.

Akik túl vannak a gyermekvállaláson, s vélhetőleg nem is vállalnak újabb babát, azoknak könnyű dolguk van a szobák számát tekintve. Azoknak a pároknak viszont, akik még tervezgetik a családalapítást, érdemes leülniük s egyeztetniük, kinek mi az elképzelése a gyermekszámot illetően. Nekem két testvérem van; most azt gondolom, nem valószínű, hogy kettőnél több gyermeket vállalnék, tehát két gyermekkel számoltunk a tervezés során. Ha nem sikerül kettőnél megállni, sebaj, Levivel kiköltözünk a nappaliba…

Illusztrációk: SXC

 

Nelli

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenhárom − négy =

hirdetés