Modern vendégház a pécsi fenyvesben – Természetközeli és fenntartható

A pécsi hegyoldalban kialakított vendégház elnyerte az Év háza címet 2012-ben. Tervezői Ásztai Bálint és Kovács Csaba. Az építészek tekintettel voltak a korszellemre és a fenntarthatóság szempontjait is szem előtt tartották munkájuk során. Az épület egy közel ötezer négyzetméteres lejtős, panorámás telken fekszik, egy fenyves erdő közepén.

Az épület külső karakterét alapvetően a természeti adottságok határozzák meg. A tervezés folyamata során szem előtt tartották a meglévő környezet erdős-parkerdős jellegét, illetve a terület domborzati adottságait. A kortárs építészeti gondolkodás mellett Frank Loyd Wright és Mies van der Rohe építészete inspirálta a koncepció alakítását.

– A megbízás egy villaépület és egy hozzátartozó, vendégek számára megformált épület tervezéséről szólt. A tervezés elején a megrendelőnek és nekünk is a legfontosabb az időtállóság és természetközeliség megtalálása volt, mindamellett, hogy a mai korszellemnek megfelelő épületegyüttes szülessen. Fontos szempont volt az is, hogy az épületegyüttes műszaki-technikai megoldásai segítsék a hosszú távú fenntarthatóságot – fogalmaznak a tervezők.

Az épület alapvető karaktere a természetközeliség

A terület környékére jellemző erdős vidék az épületek külső megjelenését nagymértékben meghatározza. Az épületegyüttest a homlokzatain alkalmazott rusztikus verde serpentino terméskő burkolat, a szabályos fűrészelt süttői keménymészkő burkolat és a nagy üvegfelületek harmóniája, valamint tagolt térszervezése és tömegképzése teszi természetközelivé. Az épület a lejtős terephez teraszokkal illeszkedik. A főépület környezetbe való szerves integrálódását az alacsony homlokzati magasságú, lapostetős, természetbe nyúló teraszokkal és épületrészekkel tagolt, nagy üvegfelületekkel megnyitott attraktív tömegképzés segíti elő. A magas fák lombkoronaszintje alá kiálló teraszok, illetve az épületek belsőbb részeibe is benyúló külső terek változatos játéka adja az épített környezet és a természet sajátos összefonódását. Helyenként az épületek teraszai lógnak bele a természetbe, máshol pedig a természet egy-egy darabját öleli körbe az épület.

– Igyekeztünk minél több fenyőt megőrizni, így született meg a teraszon a pergolák között áthatoló fa is. A belső elrendezés a nagyház áramló teres struktúráit követi, így az előtérből az egy légterű nappali-étkező konyhába lépünk. A keleti oldalon található a háló, melyhez gardrób és fürdőszoba csatlakozik.

hirdetés 

hirdetés 

A teraszok és a falak anyaga ugyanazzal a mészkőburkolattal készül, olyan hangulatot kölcsönözve így az épületnek, mintha egyetlen nagy anyagot bontanánk meg és hajtogatnánk rá a belső és a külső terek együttesére. A lejtő felőli oldalon a támfalszerűen alakított, verde serpentínóval burkolt épületrész biztosítja a felül lebegő mészkővel burkolt tömegek artikulált terepkapcsolatát. Az épület külső nyílászárói porszórt alumínium anyagúak. A funkcionálisan nem hasznosítható tetőfelületeket kaviccsal terítették le.

Fotó: www.stoastudio.com

hirdetés
1 válasz
  1. Erzsébet
    Erzsébet says:

    Egyre jobban tetszenek az ilyen jellegű épületek – bár állítólag a lapostető a “szellemétől” fosztja meg a házat. Kár, hogy sose lesz lehetőségem ilyet építeni. De ebben eltöltenék néhány napot!

    Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő + nyolc =

hirdetés