Hurrá, építkezünk! Segítség, építkezünk! (3.) Energiatakarékos házhoz ideális telket. A tervezőkön is múlik, mennyi lesz a fűtésköltség

Két kisgyermeket nevelő házaspár 2012. októberében építkezésbe kezdett Szombathelyen; passzívház elvek szerint megvalósuló, fokozottan energiatakarékos lakóház lesz az otthonuk. A kivitelezési folyamatról Haitzmann Ágnes, az egyik tulajdonos-építtető számol be hétről-hétre, fotókon is rögzítve a főbb munkafázisokat, szubjektív meglátásait is megosztva az olvasókkal.

3. hét

Lassan kinő valami a földből

Fordulóponthoz érkezett a tudósítói munkám: vettem egy gumicsizmát a héten. Ez már majdnem olyan, mint amikor fejvédő sisakot húz az ember lánya, és még annak is eljöhet az ideje… A hét eleji eső tehát arra kényszerített, hogy komolyabban alkalmazkodjak a terepviszonyokhoz, azonban a munkálatok szüneteltek kicsit az építkezésen.

Egy-két nap után felavathattam az új lábbelit, és a következő látvány fogadott: a múlt héten beöntött, és azóta megkötött betonra egy újabb réteg, nevezetesen betontégla került. Ez ugyan még nem a leendő fogadószint magassága, de végre látszik, hogy itt lassan kinő valami a földből!

Az építkezésen járva megtudtam, ez az a sík a ház kerületén, ahol a későbbi aljzatszigetelés „szőnyege” felhajlik majd a falakra, persze csak képletesen. Az elv lényege az, hogy már a fogadószint alatt megkezdődjön a külső falazat komoly szigetelése. A betonsávok közötti területeken a napokban elegyengetik a földet. Ebben egyébként az elszáradt fűcsomó-maradványokat eddig a nagy szárazság miatt hagyták bent a kivitelezőink, mondván, jó szolgálatot tesz, ha a gyökérzetük összetartja a gödrök szélén a beomlásra hajlamos földréteget. Ez be is vált.A terepet ledöngölik majd, és érkezhet a kavicsréteg.

Épületenergetika – Mit jelent a PHPP? Mire jó a passzívháztervező csomag?

A napokban a házunkra vonatkozó energetikai számításokról is sokat megtudtunk. Az esős időjárás a mi munkásainkat ugyan zavarta kicsit, de Fejes Lórántot, aki az íróasztalánál ülve számolt, nem annyira. Ő az a győri épületenergetikai szakértő, akit felkértünk a közreműködésre.

Igaz, hogy már a kész tervekkel kellett szembenéznie, amikor a speciális, PHPP számításra megkértük, de mindettől függetlenül lelkesen és segítőkészen dolgozik azon, hogy javaslatai alapján lejjebb tudjuk faragni a jelenleg előrevetített fűtésigényt. A témáról kellőképpen kikérdeztem, a magam és az olvasók okulására. Nem ártott.

Tőle tudom, hogy bár minden új épület engedélyezési terveihez épületenergetikai számítást kell végezni, a passzívházaknál, illetve az alacsony fogyasztásúra tervezett házaknál minderre egy speciális számítás is létezik, ez a PHPP számítás, amely sokkal részletesebb és pontosabb eredményt szolgáltat.
Az eljárás lényege az, hogy az épületben felhasznált, illetve a napsugárzással beérkező, valamint a megújuló energiaforrásokkal megtermelt energiát mérlegre teszi.

Jónak tűnik az építési telek? Nem biztos, hogy ideális!

Még mi sem késtünk el a számítás elvégeztetésével, de az ideális szakaszból azért kicsúsztunk, ugyanis szakértőnk elmondása szerint nemhogy a tervezés előtt, de a kedvező tájolás miatt már a telekválasztáskor érdemes szakember véleményét kérnie annak, aki energiatakarékos házban gondolkodik.

Célszerű a tervezési fázis legelején, már az első vázlatterv után PHPP számítás segítségével ellenőrizni az eredményt. Később, ha a javasolt módosításokat felvezetik a tervre, többször is újra lehet számolni, de van egy alapszabály: minél korábban kezdjük energiatakarékossá változtatni az épületünket, annál kisebb többletköltséggel kell számolnunk. Nem mindegy.

S ha még egy jó tanácsot adhatunk: lehetőleg olyan épületenergetikai szakértőt bízzunk meg ilyen számítási feladattal, aki rendelkezik passzívház- vagy minősített passzívház-referenciával. Közben jól jöhet, ha mi, laikus építtetők is képben vagyunk egy kicsit, legalábbis ami a téma gyakorlati oldalát illeti.

Tudniillik, hogy a ház tájolása, az ablakok elhelyezkedése és mérete befolyásolja azt, mennyi energianyereségünk lesz. Ha a mérleg másik oldalát nézzük: az energiaveszteség az épület hűlő felületeinek méreteitől, a falak,a födém és a padlóhőszigetelésétől, valamint a gépészet (a fűtés, a melegvíz-termelés, a szellőztetőrendszer) hatékonyságától függ. Fontos szempont még, hogy ha nyáron odafigyelünk az árnyékolásra, nem melegszik fel a ház, és így gépi hűtésre, azaz klímaberendezésre sem lesz szükség.

Azon, hogy hány fok van odakint ősszel és télen, nem tudunk változtatni, és azon sem, hogy mennyit süt a nap, de ezen kívül minden más rajtunk múlik, illetve azon, hogy mennyit is áldozunk fel kezdeti elképzeléseinkből a későbbi jobb komfortérzetért és kedvezőbb üzemeltetési költségekért cserébe.

Fotók: Haitzmann Ágnes, Green Press

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét + húsz =

hirdetés