A tökéletes paprikakrémleves. Horvát recept
Nálunk kevésbé ismert ez a leves; érdemes elkészíteni, mert nagyon finom! Melegen, hidegen is fogyasztható. Horvát receptet ismertetünk.
Hozzávalók 4-6 személyre
2 evőkanál napraforgóolaj
1 nagy vöröshagyma apróra vágva
4 gerezd zúzott fokhagyma
3 apróra vágott kápia paprika
2 friss chili paprika apróra vágva (elhagyható)
900 ml húslevesalaplé. Akik nem ódzkodnak a leveskocka használatától, egyszerűen elkészíthetik.
Így készül a húsleves alaplé, ami le is fagyasztható >>
750 ml paradicsompüré (2 x 150 g kiszerelésű sűrített paradicsomot is hígíthatunk vízzel)
2-3 evőkanál édes chili szósz (nagyobb élelmiszerüzletekben, kulináris boltokban, webáruházakban kapható – ha nem tudjuk beszerezni, az sem tragédia)
400 g vörös bab (konzerv)
2 evőkanál apróra vágott koriander
só, fekete bors ízlés szerint (kóstoljuk!)
Tálaláshoz
friss fűszernövény a díszítéshez (petrezselyem, snidling, bazsalikom stb.)
kevés tejföllel is meglocsolhatjuk tálaláskor
tortilla chips, pirítós stb.
Elkészítés
Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olajat, öntsük bele a kétféle apróra vágott hagymát és közepes lángon 5 percig dinszteljük.
Keverjük hozzá az apróra vágott kápia paprikát és a chili paprikát és pároljuk pár percig.
Öntsük fel a húslevesalaplével, adjuk hozzá a paradicsompürét, az édes chili szószt, a vörösbabot, a koriandert, a borsot és a sót. Forraljuk össze, majd mérsékelt hőfokon főzzük kb. 30 percig.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután újra melegítsük fel.
Ropogós tortilla chipset ajánlanak mellé, de pirítóssal is fogyaszthatjuk. A natúr tortilla chipset serpenyőben friss-ropogósra lehet sütni kevés olívaolajon, sóval, borssal, cayenne borssal ízesíthetjük.
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.