Pita és falafel, azaz csicseriborsó fasírt kenyérlepénnyel

A Közel-Keletről származó falafelt a családunkból régóta mindenki szívesen fogyasztja. Amikor pitát sütök, legtöbbször készül csicseriborsó fasírt is.

Tudomásom szerint hagyományosan nem főzik meg a csicseriborsót, csak sokáig áztatják. Én főzöm, s úgy darálom le.

Hozzávalók

400 g főtt csicseriborsó

4 gerezd fokhagyma

2 db közepes sonkahagyma (vöröshagyma)

1 nagy csokor petrezselyem

1 teáskanál (tk) köménymag

1 tk koriandermag

1 db szegfűszeg

1 hüvely kardamom magjai

1 mokkáskanál frissen őrölt bors só

0,5 dl olaj

1 db tojás

2 evőkanál (ek) csicseriborsóliszt (helyette lehet finomliszt)

2 ek szezámmag

Így készült

A fűszereket mozsárba raktam és alaposan összetörtem.

A csicseriborsó levét leöntöttem, a borsót az aprítógépbe tettem, hozzáadtam a hagymákat, a petrezselymet, az olajat, a fűszereket és az egészet összedaráltam.

 

Tálba öntöttem, hozzáadtam a tojást, a lisztet és a szezámmagot. Összekevertem. Kicsi, 3-3,5 cm átmérőjű golyókat formáztam belőle és egy ujjnyi, forró olajban több adagban megsütöttem.

Hozzávalók a pitához

600 + 20 g finomliszt (tönkölybúzaliszttel is készíthető)

160 g langyos tej

35 g friss élesztő

2 tk tengeri só

230 g langyos víz

40 g olívaolaj

Így készült

A langyos tejben elkevertem az élesztőt és a 3 ek lisztet (az összmennyiségből vettem el). Hagytam, hogy felhabosodjon (5 perc), ezután újra összekevertem, majd ismét felfuttattam (15 perc).

A lisztet elkevertem a sóval, hozzáadtam a langyos vizet, majd a felfuttatott élesztőt. A tésztát géppel összekevertem, végül hozzáadtam az olajat.

A munkapulton kidolgoztam a tésztát szép hólyagosra és leborítottam egy tállal. Hagytam, hogy a duplájára keljen.

Ezután kissé ellapítottam és 12 darabba vágtam. Egyenként kicsi bucikat formáztam, és letakartam egy tiszta, enyhén nedves vászonnal. Hagytam így pihenni 20 percig.

A sütőt bemelegítettem 200 fokra, légkeveréssel. A tésztabucikat egyenként kb. 13-14 cm átmérőjű körré nyújtottam, sütőpapírral lefedtem a sütőrácsot és 6 darabot ráfektettem. Két adagban megsütöttem nagyjából 15 perc alatt (addig kell sütni, amíg szépen felpúposodik, s kap egy kis színt).

Azon nyomban forrón, az egyik sarkát felvágva már tölthetjük is meg, ki-ki kedve szerint. Mindig annyit készítek, amiből marad későbbre. Iskolai tízórainak is teljesen megfelel, igaz nem lesz meleg, de a srácok hidegen is szokták szeretni.

A falafel mellé sok-sok nyers vegyes salátát, medvehagymát, joghurtot és csípős szószt tettünk bele.

Jó étvágyat hozzá!

Recept, fotók: Molnár Ágnes | Szeretetrehangoltan

 

Ajánló

Szépít, gyógyít, regenerál | Így készül az ízletes avokádókrém!

Keksz csipkemintával | Sütimintázó sodrófához is kiváló recept!

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − 16 =

hirdetés