Túrós burek kézzel húzott tésztával (II.) Vajdasági olvasónk receptje
A túrós-sajtos és húsos burek többféle módon elkészíthető, az egyik receptváltozatot itt ismertettük. Az összeállítás kapcsán keresett meg minket szintén egy vajdasági olvasónk, s ő is megosztotta velünk bevált receptjét. Örömmel közzétesszük.
Hozzávalók a tésztához
50 dkg finomliszt
kevés só
2-3 ek olaj
2-3 dl langyos víz
Töltelékhez
1 egész tojás
500 g túró
1 nagy dobozos tejföl
2 ek olaj
só
feta sajt ízlés szerint
A tölteléket összekeverjük, majd a hűtőbe tesszük.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A liszteket összekeverjük, kis mélyedést alakítunk ki a közepén, ide öntjük az olajat, s a liszttel összekeverjük. A langyos vízbe tesszük a sót, majd apránként adagoljuk a liszthez. Közben gyúrjuk össze. Amikor a tészta összeállt, kényelmesebben dagaszthatjuk, ha a tálból kitesszük egy munkafelületre. Kb. negyed óráig dagasszuk, míg a tészta szép hólyagos, ruganyos nem lesz, és a kezünkhöz sem ragad.
A tésztát kétfelé vesszük és kigömbölyítjük.
Egy szilikonos sütőpapírt zsírral/olajjal megkenünk, rátesszük a tésztákat, majd megkenjük a tetejüket is. A sütőpapírt ráhatjuk és lezárjuk; 20-30 percig pihentetjük. Akkor a jó tészta, ha az ujjunkat belenyomva benne marad a nyoma.
A tészta kinyújtása, húzása következik. A konyhaasztalt egy tiszta abrosszal leterítjük, és nagyon vékonyan lisztezzük. Az egyik tésztát az asztal közepére tesszük, elkezdjük kézzel kilapogatni, majd alányúlva óvatosan a kezünkkel kihúzni. Ne ijedjünk meg, ha kiszakad, mert úgy is feltekerjük. Addig húzzuk a tésztát, míg nagyon vékony, átlátszó lesz. A vastag széleit levágjuk, és meglocsoljuk bőven olajjal. Ezzel el is készült a házi yufka tésztánk. Most már készen a töltésre.
A tölteléket a szélétől kb. 10 centire tegyük egy sorba, majd abrosz segítségével fölgöngyöljük 3-4-szer. Csiga formába csavarjuk, formázzuk. (Mindig darabokba szórjuk, göngyölítjük, vágjuk a tésztát.) Olajozott tepsibe tesszük, tetejét olajjal lekenjük, majd 200 fokon előmelegített sütőben sütjük.
Amikor már majdnem kész 2 deci, kevés sóval ízesített tejben 1 evőkanál vajat felforraljuk, majd leöntjük vele a burekot. Visszateszük a sütőbe, és addig sütjük, míg beissza a tejet (2-4 perc). Ezután kivesszük a sütőből, lefedjük egy tepsivel, s így hagyjuk 10 percig. Ivójoghurttal az igazi.
Jó étvágyat!
Fotó, recept: Gyurcsics Krisztina
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.