Túrós burek kézzel húzott tésztával (II.) Vajdasági olvasónk receptje

A túrós-sajtos és húsos burek többféle módon elkészíthető, az egyik receptváltozatot itt ismertettük. Az összeállítás kapcsán keresett meg minket szintén egy vajdasági olvasónk, s ő is megosztotta velünk bevált receptjét. Örömmel közzétesszük.

Hozzávalók a tésztához

50 dkg finomliszt

kevés só

2-3 ek olaj

2-3 dl langyos víz

Töltelékhez

1 egész tojás

500 g túró

1 nagy dobozos tejföl

2 ek olaj

feta sajt ízlés szerint

A tölteléket összekeverjük, majd a hűtőbe tesszük.

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

A liszteket összekeverjük, kis mélyedést alakítunk ki a közepén, ide öntjük az olajat, s a liszttel összekeverjük. A langyos vízbe tesszük a sót, majd apránként adagoljuk a liszthez. Közben gyúrjuk össze. Amikor a tészta összeállt, kényelmesebben dagaszthatjuk, ha a tálból kitesszük egy munkafelületre. Kb. negyed óráig dagasszuk, míg a tészta szép hólyagos, ruganyos nem lesz, és a kezünkhöz sem ragad.

A tésztát kétfelé vesszük és kigömbölyítjük.

Egy szilikonos sütőpapírt zsírral/olajjal megkenünk, rátesszük a tésztákat, majd megkenjük a tetejüket is. A sütőpapírt ráhatjuk és lezárjuk; 20-30 percig pihentetjük. Akkor a jó tészta, ha az ujjunkat belenyomva benne marad a nyoma.

A tészta kinyújtása, húzása következik. A konyhaasztalt egy tiszta abrosszal leterítjük, és nagyon vékonyan lisztezzük. Az egyik tésztát az asztal közepére tesszük, elkezdjük kézzel kilapogatni, majd alányúlva óvatosan a kezünkkel kihúzni. Ne ijedjünk meg, ha kiszakad, mert úgy is feltekerjük. Addig húzzuk a tésztát, míg nagyon vékony, átlátszó lesz. A vastag széleit levágjuk, és meglocsoljuk bőven olajjal. Ezzel el is készült a házi yufka tésztánk. Most már készen a töltésre.

A tölteléket a szélétől kb. 10 centire tegyük egy sorba, majd abrosz segítségével fölgöngyöljük 3-4-szer. Csiga formába csavarjuk, formázzuk. (Mindig darabokba szórjuk, göngyölítjük, vágjuk a tésztát.) Olajozott tepsibe tesszük, tetejét olajjal lekenjük, majd 200 fokon előmelegített sütőben sütjük.

Amikor már majdnem kész 2 deci, kevés sóval ízesített tejben 1 evőkanál vajat felforraljuk, majd leöntjük vele a burekot. Visszateszük a sütőbe, és addig sütjük, míg beissza a tejet (2-4 perc). Ezután kivesszük a sütőből, lefedjük egy tepsivel, s így hagyjuk 10 percig. Ivójoghurttal az igazi.

Jó étvágyat!

Fotó, recept: Gyurcsics Krisztina

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × négy =

hirdetés