Életünk az, amivé gondolataink teszik. Meditációs könyv az év 365 napjára

Körülnéztem a világban, és azt láttam, hogy a szomorúság felhőzi, és a szenvedés tüze égeti. Kerestem az okát, de nem találtam. Kerestem a könyvekben, de nem találtam rá bennük. Magamba néztem, s megtaláltam az okot és az ok önmagát gerjesztő természetét. Újra, alaposabban megvizsgáltam, s megtaláltam a gyógyírt. Egy törvényt, a szeretet törvényét találtam; életet ami ehhez a törvényhez igazodik; igazságot, a legyőzött elme és az engedelmes szív igazságát.

James Allen az 1900-as évek elején jegyezte le ezeket a sorokat Meditációk könyve c. művében. Másik ismert könyve az Ahogyan gondolod, öt nyelven jelent meg, igazi világsiker lett, többen a személyiségfejlesztő mozgalom (iparág?) első jelentős szakirodalmának tekintik. Meditációs könyv az év 365 napjára c. kötete a Hermit Kiadó gondozásában, Szabó Ágota fordításában jelent meg,

Életünk az, amivé gondolataink teszik. Ha másként kezdünk gondolkodni dolgokról, emberekről, az emberek és a dolgok is más arcukat mutatják majd felénk. (James Allen író, 1864-1912)

A szerző az év minden napjára kínál az olvasónak egy-egy érdekes vezérgondolatot, melyek felett elidőzhet, melyekre rámeditálhat. A felvetések ismerősnek tűnnek – nincs új a Nap alatt -, a kortárs ezoterikus irodalom nagyjából ezeket kérdéseket feszegeti, s már az ókori görög gondolkodók is ezt tették. A különbség persze szembetűnő: Allent a vallási dogmáktól független, azokon túlmutató spirituális gondolkodás éppúgy jellemzi íróként, gondolkodóként, mint a transzcendencia – természetfölötti – fogalmát jóval szűkebb keretekben értelmező keresztény szellemiség.

Nemcsak ez a kettősség teszi különös olvasmánnyá a kötetet. A századforduló társadalmi-erkölcsi normáiról, patinás nyelvezetéről is képet kaphatunk a szerző szemléletfinomító, ezoterikus életvezetési praktikáiban. Ha ebből indulunk ki, a James Allen üzenetei egyáltalán nem korszerűek, mindeközben mégis örök érvényűek (mert nincs új a Nap alatt…).

 
hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

három × kettő =

hirdetés