Joghurtos padlizsánsaláta
Ez a saláta nem hiányozhat a török éttermek kínálatából – sokan bizonyára innen ismerik, esetleg Törökországban járva találkoztak vele. Kánikulában különösen jól esik, kihűtve tálalják. legalább fél napot érdemes fogyasztás előtt a hűtőben tartani, hogy az ízek jól összeérjenek. Sokféle recept van forgalomban – a fűszerezéssel bátran lehet kísérletezni! A megmosott, közepes (kb. 2 centis) kockára vágott padlizsánt sütőpapírra borítva, kevés olíva olajjal meglocsolva általában sütőben sütik aranybarnára (a padlizsánt nem kell meghámozni), de serpenyőben sütve is tökéletes állagú lesz. Mi wokban készítjük, relatíve bőséges olívaolajjal. Alacsony szénhidráttartalmú, tápláló, vitalizáló saláta.
Hozzávalók
olívaolaj
2 padlizsán
5-7 gerezd zúzott fokhagyma
1,5 centi friss, hámozott gyömbér apróra reszelve
só
2-3 ek toszkán fűszerkeverék (bazsalikom, majoránna, oregánó, kakukkfű, rozmaring, édespaprika pehely)
csipetnyi chili pehely (aki csípősen szereti)
friss petrezselyemzöld vagy koriander apróra vágva (szóráshoz)
1 citrom
500 g 3%-os natúr joghurt vagy görög joghurt
Elkészítés
Olívaolajon pirítsuk meg a zúzott fokhagymát és az apróra reszelt gyömbért, majd öntsük rá a felkockázott padlizsánt. Sózzuk, adjuk hozzá a fűszerkeveréket. Adjunk hozzá még 4-5 evőkanál olívaolajat. Közepes hőfokon pirítsuk, közben kevergessük, hogy ne kozmáljon le. Ha kezd barnulni, tegyünk rá fedőt és pároljuk. Kb. negyed óra alatt elkészül.
Hagyjuk hűlni. Közben egy nagyobb tálba adagoljuk a joghurtot, adjuk hozzá a citrom levét, kevés sót, majd keverjük hozzá a sült padlizsánt.
Lefedve tegyük hűtőbe. Hidegen fogyasszuk. Fogyasztás előtt szórjuk meg apróra vágott friss fűszerrel: petrezselyemzölddel vagy korianderrel.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.