Cseh fánk – tarkedli vagy talkedli

A cseh fánkot tálalhatjuk főételként és desszertként is. Általában gyümölcsszószokkal, tejszínhabbal kínálják, szóval, megadják a módját.
Hozzávalók a tésztához

250 g finomliszt

25 g élesztő

1 tojás

300 ml tej

20 g vaníliás cukor

50 g mandula reszelék

csipetnyi só olaj a sütéshez

50 g cukor

Hozzávalók a gyümölcspüréhez

400 g friss vagy mirelit vegyes erdei gyümölcs

50 g finom kristálycukor

Hozzávalók tejszínhabhoz

2 dl tejszín

1 csomag vaníliás cukor

1 tasak habfixáló

1 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés

Egy nagyobb tálba cukrot, élesztőt teszünk, hozzáöntjük a meleg, de nem forró tejet, a lisztet, a tojást, a vaníliás cukrot, a mandulareszeléket, alaposan összegyúrjuk, majd konyharuhával letakarjuk, és fél óráig kelni hagyjuk.

A tésztát lisztezett felületen nagyjából 1 centisre kinyújtjuk, és közepes pogácsakiszúróval kerek fánkokat készítünk.

Magas falú serpenyőben, bőséges olajban mindkét oldalról kisütjük a tarkedliket.

Gyümölcsszósz: a fahéjjal, vaníliás cukorral ízesített tejszínből habot készítünk, a habfixáló fokozatos hozzáadásával. Az erdei gyümölcsöket cukorral összemelegítünk, majd a tarkedli mellé öntjük, és fahéjas tejszínhabbal kínáljuk.

Citromfűvel vagy borsmenta levéllel díszíthetjük.

Az autentikus cseh recepteket ezúton köszönjük a www.czechspecials.cz oldal szerkesztőinek!

hirdetés 

hirdetés 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 + tizenkilenc =

hirdetés