Változatok zserbóra. Négy remek recept: torta, pite, klasszikus zserbó és muffin
A zserbótorta receptje eredetileg a Teller – cake nevezetű sütis blogról való, kis módosítással készítette el Györgyi. Szerinte nem lett tökéletes, mert a tortalapok nem egyforma vastagságúak. Szerintünk úgy szép, ahogy van – nagyon finom, érdemes vele kísérletezni!
Hozzávalók
Tésztához
60 dkg liszt + a kevés nyújtáshoz
30 dkg margarin
1 dl tej (Györgyi 2 dl-t használt)
2 dkg élesztő
2 tojássárgája
1 csipet só
1 csipet szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
10 dkg cukor
Töltelékhez
40 dkg darált dió
20 dkg cukor
50 dkg sárgabaracklekvár
2 narancs reszelt héja
0,5 dl sötét rum
Tetejére
20 dkg 56%-s étcsokoládé
2 evőkanál étolaj
narancshéj
dió
Elkészítés
Az élesztőt morzsoljuk el 1 deci langyos tejben, keverjünk hozzá 1 kanál cukrot, majd futtassuk fel.
A margarint morzsoljuk el a liszttel, majd adjunk hozzá minden alapanyagot, végül a felfuttatott élesztőt. (Az eredeti recept 1 deci tejet ír, nekem ez kevésnek bizonyult, bő 2 deci tejet kellett hozzáadnom és 1 kanál tejfölt, hogy megfelelő állagú tésztát kapjak.)
Alaposan gyúrjuk össze a tésztát, és reszeljünk bele citrom- vagy narancshéjat.
Pihentessük a tésztát 15-20 percig szobahőmérsékleten.
A diót daráljuk le, és keverjük bele a cukrot. A lekvárt érdemes meglangyosítani, hogy könnyen kenhető legyen.
Pihentetés után osszuk hat egyenlő részre a tésztát. A legegyszerűbb, ha lemérjük. Az én tésztám 1200 grammos volt, így 6 darab 200 grammos gombócot készítettem.
Egy 23 centis tortaforma alját béleljük ki zsírpapírral.
Lisztezett deszkán nyújtsuk kör alakúra az első gombócot. A legegyszerűbb, ha egy másik tortaforma aljához mérjük a kinyújtott lapokat és azt körbevágva megfelelő méretű lapokat kapunk.
Tegyük a forma aljára az első tésztát. Locsoljuk meg rummal, kenjük meg a lekvárral – egy lapos ecsettel a legegyszerűbb, szórjuk meg cukrozott dióval, reszeljünk rá narancshéjat, majd jöhet a következő tészta, és így tovább. Az utolsó lapot nem kell megkenni semmivel sem, csak alaposan szurkáljuk meg villával.
Előmelegített sütőben 160-as hőfokon – légkeveréssel – süssük kb. 50 percig.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd fordítsuk a fejére, mert az alja lesz a teteje. Tegyük egy rácsra.
Egy edényben olvasszuk fel a csokoládét 2 evőkanál olajjal, és ezzel öntsük le a tortát.
Díszíthetjük egész vagy felezett dióval, narancshéjjal, a torta oldalát pedig cukrozott dióval.
Fotók: B. Csánk Györgyi Csak, mert szeretem >>
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Kapcsolódó összeállítások
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.