Változatok zserbóra. Négy remek recept: torta, pite, klasszikus zserbó és muffin

A zserbótorta receptje eredetileg a Teller – cake nevezetű sütis blogról való, kis módosítással készítette el Györgyi. Szerinte nem lett tökéletes, mert a tortalapok nem egyforma vastagságúak. Szerintünk úgy szép, ahogy van – nagyon finom, érdemes vele kísérletezni!

Hozzávalók

Tésztához

60 dkg liszt + a kevés nyújtáshoz

30 dkg margarin

1 dl tej (Györgyi 2 dl-t használt)

2 dkg élesztő

2 tojássárgája

1 csipet só

1 csipet szódabikarbóna

1 citrom reszelt héja

10 dkg cukor

Töltelékhez

40 dkg darált dió

20 dkg cukor

50 dkg sárgabaracklekvár

2 narancs reszelt héja

0,5 dl sötét rum

Tetejére

20 dkg 56%-s étcsokoládé

2 evőkanál étolaj

narancshéj

dió

Elkészítés

Az élesztőt morzsoljuk el 1 deci langyos tejben, keverjünk hozzá 1 kanál cukrot, majd futtassuk fel.

A margarint morzsoljuk el a liszttel, majd adjunk hozzá minden alapanyagot, végül a felfuttatott élesztőt. (Az eredeti recept 1 deci tejet ír, nekem ez kevésnek bizonyult, bő 2 deci tejet kellett hozzáadnom és 1 kanál tejfölt, hogy megfelelő állagú tésztát kapjak.)

Alaposan gyúrjuk össze a tésztát, és reszeljünk bele citrom- vagy narancshéjat.

Pihentessük a tésztát 15-20 percig szobahőmérsékleten.

A diót daráljuk le, és keverjük bele a cukrot. A lekvárt érdemes meglangyosítani, hogy könnyen kenhető legyen.

Pihentetés után osszuk hat egyenlő részre a tésztát. A legegyszerűbb, ha lemérjük. Az én tésztám 1200 grammos volt, így 6 darab 200 grammos gombócot készítettem.

Egy 23 centis tortaforma alját béleljük ki zsírpapírral.

Lisztezett deszkán nyújtsuk kör alakúra az első gombócot. A legegyszerűbb, ha egy másik tortaforma aljához mérjük a kinyújtott lapokat és azt körbevágva megfelelő méretű lapokat kapunk.

Tegyük a forma aljára az első tésztát. Locsoljuk meg rummal, kenjük meg a lekvárral – egy lapos ecsettel a legegyszerűbb, szórjuk meg cukrozott dióval, reszeljünk rá narancshéjat, majd jöhet a következő tészta, és így tovább. Az utolsó lapot nem kell megkenni semmivel sem, csak alaposan szurkáljuk meg villával.

Előmelegített sütőben 160-as hőfokon – légkeveréssel – süssük kb. 50 percig.

Hagyjuk teljesen kihűlni, majd fordítsuk a fejére, mert az alja lesz a teteje. Tegyük egy rácsra.

Egy edényben olvasszuk fel a csokoládét 2 evőkanál olajjal, és ezzel öntsük le a tortát.

Díszíthetjük egész vagy felezett dióval, narancshéjjal, a torta oldalát pedig cukrozott dióval.

Fotók: B. Csánk Györgyi Csak, mert szeretem >>

hirdetés 

hirdetés 

Kapcsolódó összeállítások

Így készül az ellenállhatatlan zserbópite!

Zserbó muffin

Klasszikus házisütemény: mézes zserbó

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 − hat =

hirdetés