Narancsos citromkenyér. Különleges bögrés süti főzött citrusokból

Egészben megfőzött narancs és citrom az egyik fő összetevője ennek a különleges gyümölcskenyérnek. A narancs teljesen elveszti a keserűségét a főzés során, de a citromnak marad egy enyhe kesernyés íze, ami egyáltalán nem zavaró; s miután a citromos szirupot magába szívta a tészta, nem is érezhető.

Hozzávalók

bögre = 250 ml

1 narancs

2 citrom

3 tojás

3/4 bögre cukor

3/4 bögre kukoricaliszt

3/4 bögre liszt

3/4 bögre tej

3/4 bögre olíva vagy étolaj

2 tk szódabikarbóna

1 evőkanál étkezési keményítő

2 evőkanál búzadara

szirup

2 citrom leve

5-6 evőkanál cukor

Elkészítés

Az alaposan megmosott narancsot és a citromokat 2 órán át főzzük egészben. Főzés után hűtsük le, öblítsük le, majd aprítógépben pépesítsük. Az étolajjal vegyítsük el a pépet, majd keverjük hozzá a tejet is. (A pépesített gyümölcs mennyisége 1,5 bögre volt.

A tojásokat habosítsuk a cukorral és keverjük ezt is a citromos masszához.

A kétféle lisztet és a szódabikarbónát keverjük össze és ezt is adjuk szitálva a narancsos részhez. Keverjük egyneművé.

Egy hossznarancsos_citromkenyer_2450úkás sütőformát olajozzunk és lisztezzünk ki. Öntsük bele a masszát.

Előmelegített sütőben 165-ös hőfokon légkeveréssel 45-50 perc alatt süssük készre (tűpróba ajánlott)

Készítsük el a szirupot. két citrom levét facsarjuk ki, adjuk hozzá a cukrot és addig melegítsük, amíg elolvad benne a cukor. Az elkészült sütit, még melegen egy szívószállal szurkáljuk meg, majd locsoljuk meg a sziruppal. A lyukakba is jusson a szirupból; akkor finom, ha tocsogós a tésztája.

Langyosan és hidegen is szépen szeletelhető. Hűvös, sötét helyen tárolva (vagy letakarva) egy-két napig megőrzi a puhaságát.

Fotó, recept: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × kettő =

hirdetés