Narancsos citromkenyér. Különleges bögrés süti főzött citrusokból
Egészben megfőzött narancs és citrom az egyik fő összetevője ennek a különleges gyümölcskenyérnek. A narancs teljesen elveszti a keserűségét a főzés során, de a citromnak marad egy enyhe kesernyés íze, ami egyáltalán nem zavaró; s miután a citromos szirupot magába szívta a tészta, nem is érezhető.
Hozzávalók
bögre = 250 ml
1 narancs
2 citrom
3 tojás
3/4 bögre cukor
3/4 bögre kukoricaliszt
3/4 bögre liszt
3/4 bögre tej
3/4 bögre olíva vagy étolaj
2 tk szódabikarbóna
1 evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál búzadara
szirup
2 citrom leve
5-6 evőkanál cukor
Elkészítés
Az alaposan megmosott narancsot és a citromokat 2 órán át főzzük egészben. Főzés után hűtsük le, öblítsük le, majd aprítógépben pépesítsük. Az étolajjal vegyítsük el a pépet, majd keverjük hozzá a tejet is. (A pépesített gyümölcs mennyisége 1,5 bögre volt.
A tojásokat habosítsuk a cukorral és keverjük ezt is a citromos masszához.
A kétféle lisztet és a szódabikarbónát keverjük össze és ezt is adjuk szitálva a narancsos részhez. Keverjük egyneművé.
Egy hosszúkás sütőformát olajozzunk és lisztezzünk ki. Öntsük bele a masszát.
Előmelegített sütőben 165-ös hőfokon légkeveréssel 45-50 perc alatt süssük készre (tűpróba ajánlott)
Készítsük el a szirupot. két citrom levét facsarjuk ki, adjuk hozzá a cukrot és addig melegítsük, amíg elolvad benne a cukor. Az elkészült sütit, még melegen egy szívószállal szurkáljuk meg, majd locsoljuk meg a sziruppal. A lyukakba is jusson a szirupból; akkor finom, ha tocsogós a tésztája.
Langyosan és hidegen is szépen szeletelhető. Hűvös, sötét helyen tárolva (vagy letakarva) egy-két napig megőrzi a puhaságát.
Fotó, recept: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.