Almás-túrós szelet minimális liszttel, zabpehellyel
Kísérleteztünk egy kicsit a konyhában: ezt a sütit almás pite helyett készítettük. Más az állaga, mivel a liszt nagy részét aprószemű zabpehellyel váltottuk ki, a töltelékbe pedig túró is került. Cukor helyett mézet használtunk.
Hozzávalók 22×22 centis tepsihez
Tésztához
125 g apró szemű zabpehely
5 dkg liszt
1 dl méz
8 dkg puha vaj
1 egész tojás
1 mk őrölt fahéj
Almás töltelékhez
3 meghámozott, vékonyra szeletelt alma
2 ek méz
1 mk őrölt fahéj
1 citrom leve
Túrós töltelékhez
125 g túró
1 egész tojás
2 ek méz
1 (bio)citrom reszelt héja
Elkészítés
A tészta hozzávalóit alaposan dolgozzuk össze, és tegyük legalább egy órára a hűtőbe.
A felszeletelt almát a többi hozzávalóval fedő alatt pároljuk puhára.
A túrót a többi hozzávalóval botmixerrel dolgozzuk krémes állagúra.
A kivajazott tepsibe simítsuk a tészta háromnegyed részét.
A párolt almát (leve nélkül) szórjuk rá, végül egyenletesen oszlassuk el rajta a krémtúrót.
A tetejét fedjük le a maradék tésztával. (Mivel a tészta lágy, több apró részletben oszlassuk el a tepsiben és kenjük szét spatulával.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük 40-45 percig.
Ha kész, hagyjuk hűlni, majd szeleteljük és szórjuk meg porcukorral vagy fahéjas porcukorral.
Tipp: aki zsírszegénye(bbe)n szeretné elkészíteni, vaj helyett használjon 20%-os tejfölt.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.