Zöldfűszeres falafel. Csicseriborsó-fasírt recept tálalási tippekkel
A falafel egy hagyományos közel-keleti étel, gyakorlatilag növényi (vegán) fasírt, aminek a fő összetevője a csicseriborsó. Általában olajban sütik ki a kis golyókat, melyek így kívül ropogósak, belül pedig finom puhák. (Sütőben is megsüthető, air fryerben is.) A magas tápértékű falafel mára az egész világon elterjedt. Íme, egy autentikus recept!
Hozzávalók 20-25 darab falafelhez
25 dkg száraz csicseriborsó (lehetőleg ne konzervből készüljön!)
1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva
3-4 gerezd zúzott fokhagyma
1 kis csokor friss petrezselyem apróra vágva
1 kis csokor friss mentalevél apróra vágva (elhagyható)
1 kis csokor friss koriander apróra vágva (a hazai üzletekben, piackon nálunk nem mindig érhető el, ezért el is hagyható)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt koriandermag
kevés őrölt chili (aki szereti a pikáns ízeket)
1/2 teáskanál cayenne bors (elhagyható)
só ízlés szerint
frissen őrölt bors ízlés szerint
1 teáskanál szódabikarbóna vagy sütőpor (légiesebbé teszi a falafelt)
sütéshez növényi olaj
Elkészítés
A száraz csicseriborsót tegyük egy nagy tálba, öntsük fel hideg vízzel (bőségesen lepje el a csicseriborsót a víz). Hagyjuk ázni legalább fél napig (vagy egész éjszaka).
Áztatás után öntsük le a vizet, és alaposan öblítsük át a csicseriborsót.
Nem kell megfőzni a csicseriborsót. Tegyük egy konyhai robotgépbe, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, az apróra vágott petrezselymet, a koriandert, az őrölt köményt, az őrölt koriandermagot, a cayenne borsot, a sót és a borsot, és a többi száraz összetevőt.
Keverjük massza állagúra, de a masszának nem kell teljesen simának lennie, maradhatnak benne kisebb borsódarabkák. Ha a keveréket túl sűrűnek érezzük, 1-2 evőkanál vizet adhatunk hozzá.
Formáljunk a masszából kb. 3 centi átmérőjű golyókat, ügyelve arra, hogy a masszát ne nyomkodjuk össze túlzottan, inkább laza állagú maradjon.
Forró olajban süssük ki.
Ha sütőben készítenénk: sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassuk a golyókat, spricceljük meg olívaolajjal, és 200 Celsius-fokon előmelegített sütőben süssük 20-25 percig (180-ra mérsékelve a hőfokot), félidőben forgassuk meg.
zöldfűszeres-fokhagymás joghurtos szósszal kínálhatjuk, felmelegített pitával
Tálalási módok
Wrap, azaz tortilla tekercs. Mindkét oldalán kissé lepirított tortilla lapba tegyünk salátát, apróra vágott uborkát és paradicsomot, csemege uborkát, fűszeres-joghurtos szószt (pl. zúzott fokhagyma, petrezselyemzöld, kevés só és joghurt keveréke), végül 2-3 falafel golyót. Tekerjük össze, és máris kész a finom wrap!
Ha falafel tálat szeretnénk: egy tányérra helyezzünk friss salátaleveleket, köretnek bulgurt, tegyünk mellé friss zöldségeket, öntsünk rá fűszeres-joghurtos szószt, szórjuk meg szezámmaggal (érdemes kipróbálni a fekete szezámmagot!), apróra vágott petrezselyemzölddel! Citromkarikát is tehetünk mellé.
A falafel a hűtőben 3-4 napig tárolható zárt dobozban. Fogyasztás előtt érdemes átmelegíteni sütőben vagy serpenyőben.
Fotó: Anton Uniqueton/Pexels
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.