Finn édesség: Runeberg minitorta
Minden év elején megtelnek a finn üzletek és cukrászdák polcai Runeberg tortácskákkal. Február elején ünneplik ugyanis Johan Ludvig Runeberg, a híres svéd anyanyelvű finn költő születésnapját, aki a finn himnuszt, a Hazám c. verset szerezte. Ezekben a napokban mindenki ezt a mandulás, rumos sziruppal meglocsolt finomságot fogyasztja az északi országban.
Hozzávalók 6 db minitortához
Tészta
100 g vaj
1 tojás
50 g porcukor
50 g liszt
40 g háztartási keksz (darált)
50 g mandula (darált)
1 tk sütőpor
½ tk kardamom
1 csipet só
½ tk keserűmandula aroma
1 tk vanília kivonat
20 cl tej + 20 cl tejszín (állati, 30%-os)
Sziruphoz
50 ml víz
50 ml rum
50 g cukor
Díszítéshez
fehér cukormáz (1 ek porcukor+ pár csepp víz)
málnalekvár
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
Daráljuk le a háztartási kekszet, majd forgassuk össze a darált mandulával és a liszttel. Adjuk hozzá a sót, sütőport és a kardamomot.
A puha vajat alaposan habosítsuk ki a porcukorral. Adjuk hozzá a tojást, a vanília kivonatot és a keserűmandula aromát, majd ezt is alaposan dolgozzuk el. Végül egy spatulával forgassuk bele a kekszes-mandulás alapot is, és töltsük meg a sütőformát a tésztával.
Előmelegített 175°C-os sütőben 20 perc alatt süssük aranybarnára a tortácskákat, majd hagyjuk őket kihűlni.
A sziruphoz a vizet a rummal és cukorral forraljuk össze, majd hagyjuk egy kicsit hűlni. A frissen sült tortácskákat mártsuk meg a szirupban, valamint a tortácskák oldalát és tetejét is kenjük meg egy kevés sziruppal és hagyjuk, hogy a tészta alaposan megszívja magát, majd tegyük őket vissza sütirácsra, hogy a felesleges szirup lecsöpöghessen.
A sütemények tetejére kanalazzunk egy-egy kis teáskanál málnalekvárt, majd rajzoljuk körbe egy cukormáz gyűrűvel. (A cukormázhoz egy evőkanál porcukor keverjünk simára pár csepp vízzel, vagy citromlével.)
Tipp: a sütemény muffin formában is elkészíthető, nem szükséges hozzá speciális forma.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.