Rusztikus francia pite: cseresznyés galette
A franciák pitéje a galette (galett) szinte bármivel megtölthető, sós és édes változatban, a legkülönfélébb töltelékekkel készítik. Gyümölccsel is megtölthető – rusztikus, látványos és nagyon finom! A cseresznyés vagy meggyes változat búza finomliszt helyett mandulaliszttel is elkészíthető.
Hozzávalók 6-8 személyre
Tésztához
15 dkg finomliszt vagy mandulaliszt
1 tojássárgája
10 dkg jéghideg kockára vágott vaj
fél csipet só
2-3 ek hideg víz
Töltelékhez
35-40 dkg magozott cseresznye (mirelit is jó)
½ teáskanál mandulakivonat
2 ek barna cukor
1 ek étkezési keményítő (a cseresznye levének sűrítéséhez)
1 csomag vaníliás cukor
fahéj, kardamom (ízlés szerint)
Tészta szórásához
2 evőkanál szeletelt mandula
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
Kockázzuk fel a hideg vajat, adjuk hozzá a lisztet és a sót, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze! Nem kell teljesen kidolgozni, morzsás állagú legyen. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a hideg vizet, majd gyorsan gyúrjunk rajta még egyet – nem szabad, hogy a kezünk melegét átvegye, ezért nem kell teljesen kidolgozni a tésztát.
Csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőszekrénybe legalább 1 órára.
A töltelékhez a cseresznyét magozzuk ki. Ne hagyjuk a szemeket egyben, mert nem fogja kiadni rendesen a levét. Keverjük össze a barna cukorral és a keményítővel, a fűszert (ha használunk).
A tésztából nyújtsunk kb. 25 cm átmérőjű korongot, amelyet azonnal tegyünk sütőpapírral fedett tepsibe vagy tortaformába. Hagyjunk legalább 4-5 centis peremet, a tésztalap közepébe öntsük a cseresznyét. A széleit hajtsuk rá körkörösen. A tészta szélét kenjük meg kevés tojásfehérjével, szebb lesz a színe, majd szórjuk meg szeletelt mandulával.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra. Sütési idő 35-40 perc.
Langyosan a legfinomabb, egy adag vaníliafagyival tálaljuk.
Fotó: www.nourishedapp.com
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.