Ha nyár, akkor gazpacho! Nyers paradicsomleves jéghidegen
A főzött paradicsomleves nyers és sokkal egészségesebb változata, hideg zöldségleves; a spanyol – andalúziai – konyha jellegzetes készítménye, amit behűtve tálalnak. Egész Spanyolországban fogyasztják.
A gazpacho tikkasztó kánikulában kifejezetten jó szolgálatot tesz. A paradicsom helyettesíthető konzervvel vagy paradicsompürével, de érdemes friss paradicsomból készíteni.
Hozzávalók 3-4 személyre
kb. 10 db érett, lédús paradicsom
2 kígyóuborka
1 póréhagyma vagy 2 közepes vöröshagyma
2-3 kápia paprika (piros és sárga kaliforniai paprika is jó hozzá, a kápia édeskés)
2-4 fokhagyma (ízlés szerint)
2-3 ek olívaolaj
2 ek fehérborecet
4-5 levél bazsalikom + a díszítéshez
só, bors ízlés szerint
Elkészítés
A paradicsomokat hámozzuk meg. Ha forró vízbe mártjuk s azonnal kiemeljük, könnyen leválik a héja.
A meghámozott paradicsomot daraboljuk fel. Az uborkát hámozzuk meg, a hagymát, a paprikát aprítsuk fel. Az uborkából és a paprikából tegyünk félre csészényi mennyiséget, ez mehet majd a levesbe. Ha színes levest szeretnénk, kockázzunk fel sárga kaliforniai paprikát is feltétnek.
A felaprított zöldségeket a többi összetevővel turmixoljuk össze, közben adjuk hozzá az olívaolajat, az ecetet. (Kóstolgassuk, fűszerezzük ízlés szerint.)
Ha sűrű, paradicsomkonzerv levével hígítható.
Fogyasztás előtt tartsuk néhány órán át a hűtőben.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.