Ha nyár, akkor gazpacho! Nyers paradicsomleves jéghidegen

A főzött paradicsomleves nyers és sokkal egészségesebb változata, hideg zöldségleves; a spanyol – andalúziai – konyha jellegzetes készítménye, amit behűtve tálalnak. Egész Spanyolországban fogyasztják.

A gazpacho tikkasztó kánikulában kifejezetten jó szolgálatot tesz. A paradicsom helyettesíthető konzervvel vagy paradicsompürével, de érdemes friss paradicsomból készíteni.

Hozzávalók 3-4 személyre

kb. 10 db érett, lédús paradicsom

2 kígyóuborka

1 póréhagyma vagy 2 közepes vöröshagyma

2-3 kápia paprika (piros és sárga kaliforniai paprika is jó hozzá, a kápia édeskés)

2-4 fokhagyma (ízlés szerint)

2-3 ek olívaolaj 

2 ek fehérborecet

4-5 levél bazsalikom + a díszítéshez

só, bors ízlés szerint

Elkészítés

A paradicsomokat hámozzuk meg. Ha forró vízbe mártjuk s azonnal kiemeljük, könnyen leválik a héja.

A meghámozott paradicsomot daraboljuk fel. Az uborkát hámozzuk meg, a hagymát, a paprikát aprítsuk fel. Az uborkából és a paprikából tegyünk félre csészényi mennyiséget, ez mehet majd a levesbe. Ha színes levest szeretnénk, kockázzunk fel sárga kaliforniai paprikát is feltétnek.

A felaprított zöldségeket a többi összetevővel turmixoljuk össze, közben adjuk hozzá az olívaolajat, az ecetet. (Kóstolgassuk, fűszerezzük ízlés szerint.)

Ha sűrű, paradicsomkonzerv levével hígítható.

Fogyasztás előtt tartsuk néhány órán át a hűtőben.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három − 2 =

hirdetés