Cukkinis-rikottás csőben sült palacsinta
Pikáns fűszerezésű csőben sült palacsinta cukkinis-rikottás töltelékkel. Nem szokványos étel – érdemes kipróbálni!
Hozzávalók (kb. 4 6 személyre)
A palacsintához
2 tojás
300 ml tej
100 g liszt
1 ek olaj
A töltelékhez
kevés kókuszzsír
2 nagyobb, reszelt cukkini
3-4 gerezd zúzott fokhagyma
25 g vaj
25 g liszt
300 ml meleg tej (kis fej hagymával, babérlevéllel és reszelt szerecsendióval ízesítettem)
1 mk só, frissen őrölt színes bors
2 tk oregánó
200 g rikotta túró
50 g parmezán sajt
300 ml zöldségleves
vaj az edény kikenéséhez
Elkészítés
A palacsintához robotgéppel összekeverem a tejet a tojásokkal, majd fokozatosan hozzáadom a lisztet és az olajat is. Fél óráig állni hagyom, majd a megszokott módon kb. 8 közepes méretű palacsintát sütök.
A töltelékhez megolvasztom a kókuszzsírt, és pár perc alatt közepes lángon megsütöm benne a fokhagymás cukkinit.
A vajat megolvasztom, hozzákeverem a lisztet és az ízesített, meleg tej harmadát.
Csomómentesen elkeverem, majd amikor felforrt, folyamatos keverés mellett hozzáöntöm a maradék tejet is. Forrás után még pár percig keverem, majd sóval, borssal ízesítem.
A cukkini felesleges levét leszűröm, majd hozzákeverem a rikottát, a parmezán sajt felét, valamint a besamel mártást. Oregánóval fűszerezem.
A tölteléket a palacsintákra kanalazom (háromnegyed részt fedek csak be), feltekerem, majd kivajazott tűzálló tálba sorakoztatom.
Meglocsolom őket a zöldséglevessel, és megszórom a maradék parmezánnal. 190 fokon kb. 15 percig sütöm, majd forrón tálalom.
Fotók, recept: Fazakas Hajnalka
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.